Столтенберг розповів, коли саме в НАТО буде обговорення членства України

Читать на русском
Він зауважив, що той факт, що Європейський Союз надав Україні статус кандидата, також впливає на дискусії, які відбуваються у лавах НАТО.
Слово і діло

НАТО на липневому саміті у Вільнюсі надішле Україні «рішучий сигнал» підтримки. При цьому, питання майбутнього членства України в НАТО будуть обговорювати вже після саміту в Вільнюсі.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Брюсселі перед початком зустрічі лідерів ЄС.

«На саміті НАТО ми обговорюватимемо прагнення України до членства, і я абсолютно впевнений, що союзники по НАТО надішлють рішучий сигнал підтримки Україні», - сказав він.

Членство України в НАТО: як до цього ставляться союзникиЯк союзники ставляться до членства України у НАТО. На інфографіці – останні заяви партнерів.

Керівник НАТО нагадав про консенсус усіх членів блоку про те, що його двері відкриті, що Україна одного дня стане членом Альянсу, а також щодо того, що не росія, а союзники та Київ вирішуватимуть, коли настане правильний час надати Україні повноцінне запрошення.

«Найважливіше зараз і найактуальніше – підтримати та забезпечити збереження України як суверенної нації у Європі. Якщо ми не зможемо зробити цього, не буде сенсу обговорювати питання членства як такого», - сказав Столтенберг.

При цьому, він зауважив, що той факт, що Європейський Союз надав Україні статус кандидата, також впливає на дискусії, які відбуваються у лавах НАТО.

«На саміті НАТО ми очікуємо на оголошення нових зобов’язань щодо військової підтримки Україні», - сказав політик і згадав також «мультипрограму» з підвищення сумісності ЗСУ з арміями союзників, яка допоможе наближенню членства України в Альянсі.

Нагадаємо, нещодавно генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не запрошуватиме Україну до Альянсу на липневому саміті, але ухвалить низку важливих рішень щодо зближення.

При цьому президент Володимир Зеленський повідомив, що не бачить сенсу у можливій поїздці до Вільнюса, якщо союзники України не будуть готові прийняти конкретний документ щодо перспектив членства та гарантій безпеки.

Згодом він заявив, що наразі є всі підстави для політичного запрошення України до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: