У Сенаті США пропонують розцінювати використання ядерної зброї в Україні як напад на НАТО

Читать на русском
Сенатори Ліндсі Грем та Річард Блументаль пропонують розцінювати застосування ядерної зброї росією, Білоруссю або їхніми ставлениками як напад на НАТО.
Фото: AFP

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем та демократ Річард Блументаль представили двопартійний проєкт резолюції, в якому пропонують розцінювати застосування ядерної зброї росією, Білоруссю або їхніми ставлениками як напад на НАТО.

Про це повідомляє «Голос Америки».

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

За словами сенаторів, розміщення ядерної зброї в Білорусі становить серйозну загрозу глобальній безпеці у розпал війни в Україні.

Відповідно до резолюції Грема і Блументаля, будь-яке використання тактичної ядерної зброї росією, Білоруссю або їх ставлениками буде розцінюватися як атака на НАТО, що вимагатиме застосування статті 5 Північноатлантичного договору.

Як зазначив Блументаль, успіхи України на полі бою можуть підштовхнути путіна до використання ядерної зброї чи теракту на Запорізькій АЕС – будь-яка з цих дій матиме нищівні наслідки для здоров'я українців та сусідніх країн НАТО.

«Найкращий спосіб стримати цю загрозу – це чітко донести до путінської росії, що станеться, якщо вони застосують ядерну зброю. Наше послання оточенню путіна: якщо ви на це підете і виконаєте його наказ, якщо він його віддасть, ви можете очікувати на масовану відповідь з боку НАТО. Ви будете в стані війни з НАТО», – заявив Грем.

У резолюції сенатори також закликають адміністрацію Байдена провести консультації з лідерами НАТО та іншими європейськими партнерами для розробки відповіді на випадок, якщо конфлікт стане ядерним.

Нагадаємо, нещодавно президент США Джо Байден заявив, що загроза застосування тактичної ядерної зброї путіним «реальна».

В українській розвідці зазначили, що гіпотетична загроза застосування росією ядерної зброї існує, але наразі підвищеного ризику немає. А Кирило Буданов взагалі впевнений, що росія не завдаватиме ядерного удару.

Президент Володимир Зеленський також пояснив, чому путін не застосує ядерну зброю.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: