Як голови ОДА дбають про людей з інвалідністю

Читать на русском

Проблемами людей з інвалідністю в Україні почали перейматися на рівні влади відносно нещодавно. Після ухвалення низки законів, спрямованих на захист їхніх прав, а також закону про інклюзивну освіту, чиновники змушені були якось реагувати, але в процесі деякі з них справді щиро перейнялися цим питанням. «Слово і Діло» вирішило подивитись, як голови ОДА виконують свої обіцянки, що дали людям з інвалідністю.

Приємно відзначити, що серед запевнень можновладців більше виконаних або тих, що перебувають у процесі виконання.

Поки лише голова Житомирської ОДА Ігор Гундич не виконав свою обіцянку відкрити центр реабілітації людей з інвалідністю, яку дав на початку 2017 року.

«Найближчі плани: плануємо цього року відкрити інфарктний центр на базі міської лікарні, відкрити нашу власну високотехнологічну лабораторію. Плануємо відкрити великий сучасний центр для реабілітації людей з інвалідністю. Зараз ми вже почали розробляти проект. Це щодо пріоритетів на найближчий період», – заявляв він.

Але наприкінці року в управлінні освіти і науки Житомирської ОДА нам повідомили, що обіцяний центр реабілітації людей з інвалідністю так і не відкрили. Загалом в області діють вісім таких центрів і протягом року реабілітацію пройшли 510 дітей.

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна обіцяв завершити реконструкцію обласного центру реабілітації дітей з інвалідністю, який працює з 2014 року. Після того, як центру виділили додаткові приміщення, в них проводилася поетапна реконструкція. В 2015-2017 роках виділено з обласного бюджету на реконструкцію приміщень 3 млн 787 тис. грн. Станом на 19 грудня 2017 року освоєно 3 млн 25 тис. грн та введена в експлуатацію двоповерхова будівля центру.

Ще в травні 2016 року голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль пообіцяв, що займатиметься розвитком інклюзивної освіти в регіоні. Рік тому він повідомив, що Запорізький регіон став першим в Україні з реалізації програми зі впровадження інклюзивної освіти. Створені 78 інклюзивних класів у 47 загальноосвітніх навчальних закладах. А в інклюзивній гімназії «Престиж» створена перша в Україні медіатека.

«Особливі діти» в садках і школах. Леся Литвинова про інклюзивну освіту та стереотипи«Нездібні діти» – неадекватний термін, придуманий у СРСР, щоб не розбурхувати суспільство наявністю людей, які відрізняються від інших, вважає Леся Литвинова.

Можливо, в Запоріжжі дійсно з'явилася перша медіатека, але в Дніпропетровскій області голова ОДА Валентин Резніченко 1 вересня 2017 року відкрив у Петриківській школі першу в Україні ресурсну кімнату (з медіатекою) для особливих дітей. Там школярі займаються з психологами та дефектологами. Зрештою, не так важливо, в якому регіоні такі заклади з'являються першими, добре, що вони є. І було б непогано, якби чиновники змагалися в тому, хто перший запровадить новації для нас із вами.

Ще Резніченко пообіцяв, що в Дніпрі біля будівлі ОДА з’явиться перший в Україні інклюзивний парк для дітей з особливими потребами. Можливо, хтось із його колег захоче випередити Резніченка?

«Коли ми говоримо про 100% доступності, це значить автоматичний підйомник там, де неможливо встановити зручний пандус, а також двері з датчиком руху, що відкриваються після натискання кнопки, відсутність порогів, зручний санвузол, ресурсні кімнати та медіатеки в школах, дубляж табличок шрифтом Брайля, спеціальне покриття на підлозі», – пояснив своє бачення об'єктів для людей з особливими потребами Резніченко.

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв пообіцяв запровадити інклюзивну освіту в кожній школі. За його словами, впродовж 2018 року планується облаштувати 4 школи, а наступного року – збільшити їх кількість.

В Харківській області з 1 вересня 2017 року почали працювати 135 інклюзивних класів, як і обіцяла голова ОДА Юлія Світлична. Це в 15 разів більше, ніж минулого навчального року. Зараз в області діють 224 інклюзивних класи в 142 школах, де навчаються 298 дітей з особливими потребами. Але це лише 7% від загальної кількості учнів, що потребують інклюзивної освіти.

Світлична обіцяє, що до кінця 2018 року в кожному районі Харківської області працюватиме інклюзивно-ресурсний центр.

«У Балаклії почав працювати інклюзивно-ресурсний центр для дітей з особливими потребами, де вже зараз можуть навчатися 50 дітей. До кінця року такі центри відкриємо в кожному районі області. Також створимо 15 ресурсних кімнат и 25 медіатек», – пообіцяла вона.

Наприкінці січня 2018 року голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук пообіцяв придбати 8 автомобілів для учасників АТО з інвалідністю.

Детальніше – на інфографіці.

Про особливих дітей у садках і школах читайте в колонці Лесі Литвинової про інклюзивну освіту та стереотипи.

Також «Слово і Діло» писало, що Петро Порошенко підписав указ про посилення прав людей з інвалідністю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: