«Кінець світла» в «ЛНР»: складається враження, що Київ шукає спосіб віддалитися від Донбасу

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Складається враження, що хтось про щось не домовився або на рівні регіону, або вище. Як тільки компромісне рішення буде знайдено – все може змінитися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи наслідки припинення постачання української електроенергії на тимчасово окуповану частину Луганської області ОРЛО.

Українська енергосистема і дефіцит електроенергії

«Луганська ТЕС давно працює в режимі «енергоострова»: вона не об'єднана з українською енергосистемою і подає електроенергію на Луганськ. Тут все простіше», - констатував фахівець, акцентуючи на тому, що дефіциту електроенергії в регіоні наразі немає.

«Дефіциту немає через зниження споживання, насамперед, промисловістю, яка була найбільшим споживачем. Падіння обсягів споживання веде до надміру потужностей і подорожчання собівартості електроенергії. Так само, як і зупинка генеруючих компаній - зокрема, ТЕС, які працювали на антрациті. Ці чинники ведуть до зростання ціни електричної енергії», - розповів експерт.

ОРЛО - зона конфлікту: наслідки та альтернативні джерела

Попри те, що мова про зона конфлікту і нестабільності, не було важливих передумов для ухвалення такого рішення. Неплатежі за світло сприймаються радше як привід, але не як причина відключення.

«Із часів СРСР існують резервні маршрути. Швидше за все, почнуться поставки електроенергії з Росії. Перебої зі світлом будуть, але катастрофи зі світлом бути не повинно», - пояснює Землянський.

«У РФ достатньо електроенергії, щоб забезпечити неконтрольовану Україною територію. Якщо через Керченську протоку кабель протягнули, то провести необхідні роботи в Луганській області не складе для них проблеми», - додав фахівець.

Блекаут у Криму: досвід і помилки

«Будь-яка блокада призводить тільки до відторгнення. Ані про яку реінтеграцію за таких умов ітися не може. Не можна знайти спільну мову доти, доки ми шукаємо конфліктні моменти замість того, щоб шукати точки дотику», - підкреслив він.

Усе відбувається з точністю до навпаки: виглядає так, що ми шукаємо варіанти посилення протистояння і погіршення життя людей, що залишилися там, чомусь розраховуючи, що отримаємо у відповідь любов. Цього не буде.

«Ми наступаємо на одні й ті ж граблі. Все повторюється», - зазначив експерт.

Козирі для Кремля

«РФ використовує ситуацію в пропагандистських цілях, для створення потрібної «картинки». Ми самі дали їм цей козир. Як свого часу з Кримом, так зараз із блокадою. По-перше, тим, що допустили блокаду. По-друге, тим, що блокаду, по суті, очолив сам Президент. Кращого «пасу» для РФ придумати складно. Навіщо нам вороги і пропаганда проти нас, коли ми самі створюємо умови, щоб нас звинувачувати.

Рівень життя в ОРДЛО й на неокупованій території: порівняння заробітків і цінЗарплати і пенсії в окупованих районах Донецької й Луганської областей суттєво нижчі, ніж на підконтрольній українському уряду території, а ціни – навпаки вищі.

Альтернативою, на думку експерта, повинен був стати пошук компромісу і, як варіант, оформлення претензій у вигляді судового позову із залученням РФ як співвідповідача.

«Це була б не здача національних інтересів, а вирішення економічних питань. Адже нам нічого не заважає заробляти на транзиті російського газу? Та сама Росія перебуває на першому місці серед покупців українського експорту - це нікого не бентежить? А чому бентежать поставки електроенергії до Луганської області?», - задався риторичними питаннями Валентин Землянський.

Нагадаємо, як раніше заявляв заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, борг за електрику «Луганського енергетичного об'єднання» перед держпідприємством «Енергоринок» становить 5,2 млрд грн, а після «націоналізації» українських підприємств розрахунки за спожиту електроенергію на непідконтрольних територіях і зовсім припинилися.

«Слово і Діло» зафіксувало 12 обіцянок чиновника, 8 з яких він виконав, що склало 67% рейтингу його відповідальності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: