Польські слідчі заявили про «надсекретні» факти щодо Смоленської катастрофи

Читать на русском
Спецслужби Польщі повідомили про таємну заяву, яка пов'язана з катастрофою президентського літака під Смоленськом.

Спецслужби Польщі повідомили про таємну заяву, яка пов'язана з катастрофою президентського літака під Смоленськом.

У справі Смоленської катастрофи 10 квітня 2010 року в польську прокуратуру направлено нові заяви.

Про це заявив глава Служби військової контррозвідки Польщі Петро Бончек, передає «Польське радіо», пише «Слово і Діло».

«Заява є надсекретною і стосується організації візиту до Смоленська. Вона містить також інформацію про контакти і співробітництво Служби військової контррозвідки з Федеральною службою безпеки. Завтра має відбутися допит екс-прем'єра Польщі Дональда Туска в цій справі», - сказав Бончек.

Генерал підкреслив, що важливими є питання про діяльність спецслужб перед візитом, його безпеку, вжиті заходи, а також дії служби після 10 квітня 2010 року до осені 2015 року.

«Можна з упевненістю стверджувати, що період після 10 квітня був поворотним моментом в діяльності Служби військової контррозвідки. Якщо раніше контакти з ФСБ були службовими і дипломатичними, то після 10 квітня вони перетворилися на співпрацю, нагадуючи союз», - додав він.

Також Бончек визнав, що більшість експертизи, проведені протягом попередніх років, показали, що при організації польоту в Смоленськ сталися порушення не тільки з боку Бюро урядової охорони і Міністерства закордонних справ, але також Служби військової контррозвідки Польщі.

Раніше в Польщі знайшли винних у катастрофі літака Качинського.

Нагадаємо, літак Качинського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Всі 96 осіб, що були на борту, загинули. Качинський летів на траурні заходи в Катинь, де поховані польські військовослужбовці, розстріляні НКВС СРСР у 1940 році.

У березні польські слідчі, що займаються розслідуванням катастрофи літака Ту-154 екс-президента Леха Качинського, звернулися за допомогою до Лабораторії кримінальної поліції Іспанії.

Також поляки хочуть повернути розбитий під Смоленськом літак за допомогою прокурора Гаазького суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: