Поляки хочуть повернути розбитий під Смоленськом літак за допомогою прокурора Гаазького суду

Читать на русском
Прокурор зобов'язався дати незалежну і незаангажовану оцінку ситуації, яка буде опиратися на міжнародне право, що має привести до вирішення проблеми і поверненню уламків літака з Росії до Польщі.

Уряд Польщі підписав контракт з екс-прокурором Міжнародного кримінального суду в Гаазі Луїсом Морено-Окампо.

Про це прокурор розповів в інтерв'ю польському виданню Dziennik Gazeta Prawna, передає «Слово і Діло».

«Контракт стосується спроб повернути до Польщі літак, який розбився під Смоленськом і польсько-російських стосунків у цій справі», – заявив Морено-Окампо.

Прокурор зобов'язався дати свою незалежну і незаангажовану оцінку ситуації, яка буде опиратися на міжнародне право, що має привести до вирішення проблеми і поверненню уламків літака.

Він має намір почати свою роботу з вивчення переговорів з кабіни президентського літака в останній фазі трагічного польоту.

«Думаю, що перед початком переговорів з Росією у справі повернення літака потрібно встановити загальну версію подій у кабіні екіпажу», – підкреслив експерт.

Морено-Окампо зазначив, що він зосередиться на аспектах міжнародного права у цій справі, що може бути використано для поліпшення стосунків Польщі з Росією.

Колишній прокурор повідомив, що угода з ним підписана минулого тижня. Перед цим він зустрівся з міністром національної оборони Польщі Антонієм Мацеревичем, який його запросив до співпраці у цій справі.

Польща вже більше шести років безуспішно намагається переконати Росію, щоб та передала Варшаві уламки літака Качинського. Польща також неодноразово порушувала це питання на форумах ЄС і НАТО. Росія відмовляється віддавати Польщі розбитий літак екс-президента, посилаючись на ведення в РФ слідства у цій справі.

10 квітня 2010 року президентський авіалайнер Ту-154М Повітряних сил Польщі виконував рейс PLF 101 за маршрутом Варшава – Смоленськ, але при посадці на аеродром Смоленськ-Північний в умовах сильного туману літак зіткнувся з деревами, перекинувся, впав на землю і повністю зруйнувався.

В авіакатастрофі загинули всі, хто знаходився на його борту – 88 пасажирів і вісім членів екіпажу, у їх числі президент Польщі Лех Качинський, його дружина Марія Качинська, а також відомі польські політики, майже все вище військове командування і громадські та релігійні діячі.

Раніше повідомлялося, Британія проведе експертизу уламків літака.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: