Яким буде курс Трампа щодо РФ та чому Україні доведеться тримати удар до 2018 року?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Повернути Крим та сприяти деескалації конфлікту в Україні – два основних меседжі нової адміністрації США, які, очевидно, розчарували Кремль.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі ««В очікуванні нової доктрини. Чим зміниться протистояння між США та Росією?» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Догічно, що після озвучених заяв з'являються певні сподівання на конкретні важелі стримування та впливу на РФ, але до реальних дій адміністрація Трампа поки не переходила. Найгірше, що виглядає так, ніби в Трампа поки немає конкретного бачення ситуації та стратегії поведінки з РФ, але вибудовувати її рано чи пізно все одно доведеться», – аналізує Радчук.

Наразі відносини між РФ і США можна назвати «Холодна війна, версія 2.0».

«У Кремлі вже відповіли Трампу, що Крим повертати вони не будуть, а російські ЗМІ тим часом за вказівкою згори вже оголосили Трампа «ворогом №1», – нагадав експерт.

Тепер, на його думку, слід очікувати нових загострень у конфліктних точках у всьому світі, зокрема на пострадянському просторі.

РФ таємно розгорнула дві батареї нових крилатих ракет на своїй території, порушивши Договір про ліквідацію ракет середньої й меншої дальності 1987 року. Саме підписанням цього договору завершилася холодна війна між СРСР і США, яка тривала понад 40 років.

«Саме цей договір міг стати предметом великого торгу між державами. Насправді, поки незрозуміло, чи існує «курс Трампа», хоча заклики оприлюднити зовнішньополітичну доктрину лунають дедалі частіше», – додав політолог.

Зараз, на його переконання, ситуація неоднозначна. З одного боку, в Білому домі нібито зрозуміли, що поступки РФ спровокують новий виток протистояння й лише збільшать запити РФ. Тому вирішувати «українське питання» потрібно, але аж ніяк не на умовах Росії.

З іншого боку, Україні в протистоянні з Росією, скоріш за все, доведеться ще більше зчепити зуби та продовжувати тримати удари по всіх фронтах як мінімум до березня 2018 року – чергових виборів президента Росії.

Експерт розповів, чому Трамп може стати антигероєм для КремляПолітичний експерт оцінив підсумки переговорів Рекса Тіллерсона із Сергієм Лавровим і пояснив, чому поки що підтримка України з боку США не є остаточною позицією.

«Причина в тому, що Вашингтон дав зрозуміти: нав'язувати правила гри США ніхто не буде, приклад тому – провальні спроби РФ. Щоб підготуватися до «перезавантаження» відносин між двома країнами, доведеться дочекатися принаймні формальної зміни влади в РФ у 2018 році. А до цього – демонструвати безкомпромісність і принциповість, – пояснює експерт.

Протриматися в таких умовах, додав він, Україна зможе лише за постійної підтримки західних партнерів.

«Залишається сподіватися, що в геополітичних планах країн-лідерів ми не станемо пішаками та розмінною монетою. А запасу міцності вистачить, щоб переконати самих себе й світ у тому, що Україна здатна змінюватися й протистояти всім потенційним загрозам», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «В очікуванні нової доктрини. Чим зміниться протистояння між США та Росією?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: