Бжезинський: Трампу час повідомити світу про свою доктрину

Читать на русском
Американський політолог Збігнєв Бжезинський і публіцист Пол Вассерман у своїй колонці для The New York Times міркують про те, навіщо світу і американцям Доктрина Трампа.

Американський політолог Збігнєв Бжезинський і публіцист Пол Вассерман у своїй колонці для The New York Times міркують про те, навіщо світу й американцям Доктрина Трампа.

Про це пише «Новий час», передає «Слово і Діло».

«Наразі президент Трамп не оприлюднив жодної вагомої заяви щодо поточної ситуації в світі. Тож нам залишається лише розбиратися в безвідповідальних, неузгоджених і дурних заявах його команди», - пишуть автори.

На їхню думку, США необхідні світу з чіткістю думки і лідерством, які створюють оптимізм і прогрес.

«Зробіть Америку знову великою» або «Америка на першому місці» - це все наклейки для бампера, але зовнішня політика США передбачає щось більше, ніж просто слоган. Тому Трампу варто було б виступити з відкритим зверненням, де було б чітко сформульовано його бачення того, як він вибудує американську політику для підтримки стабільності в світі.

 «Мова не йде про детальний сценарії зовнішньої американської політики. Ця заява має нагадати, що президент США на сторожі, він працює і у нього є почуття історичної спрямованості», - пишуть автори.

Всім потрібно почути, чому Америка важлива для світу і навіщо вона йому потрібна. Разом з тим Трамп може дозволити собі висловитися і про те, чого США чекають від світу.

«Довгострокове рішення - це те, згідно з яким три основні військові сили: США, Китай і Росія, - співпрацюють для підтримки стабільності в світі», - вважають автори.

«Багато що залежить від ступеня успішності діалогу США і Китаю. Він може відкрити шлях для більш глибокого, стратегічного китайсько-американського взаєморозуміння. Це, в свою чергу, створить ґрунт для тривалого взаєморозуміння між трьома силами, тому що, якщо не включити Росію, вона вирішить, що її інтереси під загрозою».

Америка повинна уважно поставитися до небезпеки стратегічного союзу між РФ і КНР. Тому, США варто подбати про те, щоб Пекін не виглядав підлеглим: це точно зблизить Китай і Росію.

Більш нагальна проблема зараз - питання Північної Кореї, через яку необхідно більш тісну співпрацю між сильними сусідами країни, зокрема з Китаєм, Японією (можливо Росією) і США. Одноосібні дії США навряд чи змусять Пхеньян рухатися в потрібному напрямку.

Також автори зазначають, якщо США збираються поліпшити відносини з Росією, варто упевнитися, що «обидві сторони визнають центральне місце закону в міжнародному порядку.

Експерт розповів, чому Трамп може стати антигероєм для КремляПолітичний експерт оцінив підсумки переговорів Рекса Тіллерсона із Сергієм Лавровим і пояснив, чому поки що підтримка України з боку США не є остаточною позицією.

Росія протистоїть колишнім радянським республікам, таким як Україна і Узбекистан, що захищають свою незалежність, в той же час вторгнення Китаю на ринок Центральної Азії знизило роль Росії в регіоні. Ставки і ризики всіх трьох держав високі, так само, як і потенційна винагорода».

США мають дати Росії чітко зрозуміти, що будь-яке військове вторгнення в Європі, зокрема тактика «маленьких зелених чоловічків», яку використовували на початку конфлікту на сході України, спровокує судноплавну блокаду з боку Заходу, що торкнеться дві третини російської морської торгівлі.

З огляду на те, як сумно показала себе адміністрація Трампа в створенні керівництва, здатного приймати стратегічні рішення, вкрай важливо, щоб Америка і світ почули концепцію лідерства та зобов'язань від нашого президента. Доктрина Трампа, майже будь-яка, абсолютно необхідна.

Раніше голова сенатського комітету з питань збройних сил Джон Маккейн заявив, що президент США Дональд Трамп суперечить сам собі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: