Експерт розповів, чому Трамп може стати антигероєм для Кремля

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Очевидно лише одне: Трампу була донесена інформація. Подальша позиція Держдепартаменту США щодо підтримки України буде як мінімум у тому ж обсязі, в якому вона була за Обами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, підбиваючи підсумки низки переговорів на G20 із головою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

«Важливо те, що відбувалося напередодні зустрічі Лаврова з Тіллерсоном. Усі розуміли, що в Трампа немає належної інформації. Цю повноту інформації він мав отримати від розвідки та бюрократів. Очевидно, що він її отримав, причому в досить однозначній формі, після чого був звільнений його радник Флінн. Тепер інформація є й, відповідно, діяти він почав адекватно ситуації, чим задав подальший тон», – нагадув експерт про інцидент зі звільненням радника Трампа з нацбезпеки.

Зараз, на його думку, потрібно дивитися, як розвиватимуться події, тому що з Обамою була така ситуація: парламент – за допомогу Україні, а Обама – миротворець. Чи будуть лише заяви з боку адміністрації Трампа й довга дипломатична гра, чи все-таки активна допомога?

США змінюватимуть точку зору так, як вони хочуть. У РФ був розрахунок, що буде проросійська адміністрація. Але росіяни мають таку специфіку – вони в принципі не розуміють країни, з якими комунікують. Кремль думає, що весь світ працює так само, як вони, й це їхній прорахунок.

«Вони спілкуються лише один з одним і в принципі не можуть бачити та сприймати реальний світ. У Кремлі, мабуть, дивилися на Трампа так: приходить недосвідчений політик, якому можна навішати все що завгодно, тому що він так само замкнутий в інформаційному просторі, як і Путін», – пояснює Горбенко.

За його словами, США – розвинена бюрократична, військово-політична машина, в якій особистість значить набагато менше. Там є стратегії, які прописуються на десятки років.

Поганий хороший Трамп: чи визначився президент США щодо України?Політолог оцінив заяву Білого дому щодо засудження насильства на Донбасі та заклик Трампа повернути Крим Україні.

«Це абсолютно інша система ухвалення рішень. Путін у цьому плані просто програв, тому що не розуміє США. Так само, як не розуміє Україну, чому, власне, його абсолютно дурні плани щодо розхитування ситуації не працюють. Тепер виявиться, що й Трамп теж поганий», – підкреслив політолог.

На його переконання, розрахунок Путіна не спрацював і вже, напевно, не спрацює.

«Трампу немає сенсу йти на зближення. РФ – не наддержава, навіть не дуже значуща держава. Вони можуть зійтися щодо ІДІЛ, але це радше сусідство, а не співпраця», – резюмував Андрій Горбенко.

Як відомо, вчора відбулася перша зустріч держсекретаря США та очільника російського МЗС. Рекс Тіллерсон заявив, що «там, де ми не сходимося в поглядах з РФ, США відстоюватимуть інтереси й цінності Америки та її союзників».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: