Блокада Донбасу загрожує руйнівними наслідками для України – Гройсман

Читать на русском
Енергетична блокада загрожує економічній, енергетичній безпеці країни та відбивається на обороноздатності держави.
Володимир Гройсман

Енергетична блокада загрожує економічній, енергетичній безпеці країни та відбивається на обороноздатності держави.

Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час спілкування із журналістами у Харкові, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Урядовий портал».

«Енергетична блокада може призвести до двох негативних наслідків: перше – це тепло і електроенергія. Друге – це віялові відключення електроенергії, тому що вугілля, яке ми дуже добре при підготовці до зими зберегли, можемо втратити і витратити за декілька тижнів по країні. Це означає, що не буде електроенергії», – розповів він.

«Ще один важливий фактор: якщо зупиниться українська металургія, яка формує 20% валютної виручки в країну, це буде означати, що це підірве курс національної валюти в перспективі, зупиниться комплекс, в якому працюють близько 300 тис. людей, а це відрахування і в місцеві бюджети, і заробітна плата людей. Це може призвести до дуже сильних, руйнівних наслідків від таких дій», – сказав прем'єр.

Блокада Донбасу – аргументи «за» і «проти»Майже два місяці триває блокада окупованого Донбасу, проте не всім до вподоби така ініціатива. Наприклад, 1,5 тисячі ветеранів АТО сьогодні відмовилися брати участь у блокаді залізниці на Донбасі.

Також Гройсман розповів, що він виступає проти контрабанди з Донбасу, але зазначив, що переорієнтувати національну економіку за кілька років доволі складно.

Прем'єр підкреслив, що енергетичне вугілля належить українським громадянам, добувається з українських надр та купується у підприємств, які зареєстровані та сплачують податки в Україні.

Нагадаємо, раніше Президент Петро Порошенко розповів, що блокада Донбасу обвалить гривню та призведе до величезних збитків. Днями учасники блокади повідомили про пропозицію Кабміну врегулювати ситуацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: