Блокада Донбасу – аргументи «за» і «проти»

Читать на русском

Майже два місяці триває блокада окупованого Донбасу, проте не всім до вподоби така ініціатива. Наприклад, 1,5 тисячі ветеранів АТО сьогодні відмовилися брати участь у блокаді залізниці на Донбасі.

«Слово і Діло» пропонує розглянути аргументацію сторін, зважити всі «за» і «проти» в цій суперечливій справі.

Петро Порошенко зазначив, що торгівля йде виключно з підприємствами, які зареєстровані на території вільної України й платять до Бюджету податки. В результаті блокади металурги можуть втратити до 300 тис. робочих місць, а держава – до $2 млрд валютної виручки.

Міністр енергетики Ігор Насалик, своєю чергою, підкреслив, що Україна готова відмовитися від вугілля з окупованих територій, але для цього потрібне відповідне рішення на держрівні та 15 млільярдів додаткових коштів (валюта не уточнювалася) на закупівлю вугілля з інших джерел.

За даними СБУ, заблоковано 26,95 тонн вугілля на суму понад 35 млн грн.

На користь блокувальників можна привести аргумент народного депутата Єгора Соболєва, який сказав, що вугілля купують по 600 грн за тонну, а українці оплачують його ціну, закладену в тариф на електроенергію, по 1800 грн за тонну.

Депутат Володимир Парасюк вважає, що енергетична блокада не більше ніж міф, так як за його даними антрациту на вільних територіях країни видобувається в достатній кількості.

Детальніше – в інфографіці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: