Експерт: якщо США набридне історія з Донбасом, вирішення питання завершення війни прискориться

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Мюнхенська конференція важлива, але, на жаль, серйозного прориву не дасть. Поки що це буде збереження старих і пошук нових майданчиків для діалогу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, оцінюючи перспективи України в контексті Мюнхенської конференції-2017.

«Цілком можливий пошук нових майданчиків, форматів. Важливими є дипломатична робота та збереження того діалогу, який є, тому що втрачати його також не зовсім правильно. Дипломатія – це частина війни. Війна – аргументація, а всі питання все ж вирішуються за столом переговорів. Тому Україні потрібно зберегти цей майданчик зараз, але чекати прориву не варто», – вважає політолог.

На його думку, ситуація може змінитися в двох випадках.

«По-перше, якщо зміниться на більш агресивну форму підтримка з боку союзників. Наприклад, США набридне вся ця історія й вони вирішать проблему, просто розрубавши гордіїв вузол: підуть на ескалацію та завершать цю війну військовим шляхом. Але в найближчі півроку цього точно не відбудеться. Поки що Трамп лише входить у свої повноваження. Рішень щодо зовнішньої політики таких масштабіву він ще не ухвалює», – розмірковує Горбенко.

Від політики умиротворення до діалогу з позиції сили: чи зможуть США сказати Путіну «ні»?Директор Агентства моделювання ситуацій оцінив риторику Пентагону щодо Москви та намір вести діалог з РФ із позиції сили.

Також, на його думку, на ситуацію можуть вплинути радикальні зміни на фронті.

«Наприклад, якщо в Авдіївці або ЗСУ прорвуться вперед, або росіяни захоплять промзону. В такому разі може бути «Мінськ-3». Але, як ми бачимо, українська армія в принципі вже сильна, щоб стримувати будь-які провокації РФ. Авдіївка – третя серйозна ескалація, яка завершилася для РФ нічим», – аналізує політолог.

З іншого боку, уточнив він, цей варіант поки також під питанням, оскільки Україна, скоріш за все, зараз не готова йти вперед, а в росіян не виходить.

«Поки що всі зустрічі та заяви, які будуть, не стануть проривом для України», – резюмував Андрій Горбенко.

На полях конференції 18 лютого Петро Порошенко проведе переговори з віце-президентом США Майком Пенсом, президентом Польщі Анджеєм Дудою та генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Також 18 лютого відбудеться зустріч у рамках «нормандської четвірки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: