Від політики умиротворення до діалогу з позиції сили: чи зможуть США сказати Путіну «ні»?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Зовнішня політика США була гнучкою в контексті того, як вести перемовини з РФ. Зараз це більш зрозуміла, жорстка позиція, з окресленою лінією, переходити яку не можна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи заяву голови Пентагона Джеймса Меттіса про необхідність вести діалог з РФ із позиції сили.

«Очевидно відбувається зміна позицій щодо РФ. За часів Обами проводилася політика «вмиротворення». Така позиція була помилковою. Намагатися умиротворити агресора – це спонукати його до подальших агресивних дій. Скоріш за все, це змінюється. Тепер, що б не говорив Путін, йому відповідатимуть», – розмірковує Бала.

Діалог із позиції сили для РФ означає, що тепер Путіну говоритимуть «ні, так не буде».

«Не потрібно сприймати це як агресію у відповідь. Це якраз вміння просто відповідати «ні» на якісь його забаганки, вимоги та провокації», – підкреслив експерт.

Безумовно, є представники іншого табору, які ведуть політику в напрямку РФ, зауважив він, але все залежить від того, хто ухвалює рішення.

«Ще тиждень тому щодо Криму також говорили інше, поки представник Білого дому чітко не озвучив заклик повернути півострів Україні», – нагадав політолог нещодавню заяву прес-секретаря Білого дому щодо анексії Криму.

Майбутній очільник Пентагону: чим небезпечний генерал Джеймс Меттіс для України?Політолог оцінив майбутнє призначення до Міноборони США генерала Джеймса Меттіса та розповів про перспективи співпраці для України.

Голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський наголосив, що генерал Джеймс Меттіс – військовий до мозку кісток, пройшов більшу частину служби за часів холодної війни й має жорстку антиросійську позицію.

«Він ніколи не вірив РФ. Це позначатиметься в тому числі й на його діях, щоб утримати Росію в зоні контролю», – переконаний Грабський.

Додамо, що Меттіс, відомий на прізвисько «Скажений пес», завжди був критиком керівництва Кремля й називав Росію «хижою» державою.

Відзначимо, що в Пентагоні заявили про намір нарощувати потенціал ЗСУ та допомагати українській армії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: