РПЦ хоче заволодіти Херсонесом

Читать на русском
Російська православна церква хоче отримати в свою власність заповідник Херсонес Таврійський.

Кримська єпархія Руської православної церкви попросила передати в свою власність 24 об'єкти музею-заповідника «Херсонес Таврійський» в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Тиждень».

За словами протоієрея Сергія Халюта, зараз єпархія готує відповідні документи.

Директор музею-заповідника Світлана Мельникова вважає, що передача об'єктів заповідника в користування церкви «завдасть йому шкоди».

Сімферопольська і Кримська єпархія в 2016 році направляли запит на передачу об'єктів заповідника в безкоштовне користування. Тоді запит відхилили, пославшись на те, що перелік документів був неповний.

Заповідник «Херсонес Таврійський» входить в список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Після незаконної анексії Криму Росією в 2014 році організація не проводить моніторинг збереження цінностей музею-заповідника. В ЮНЕСКО відмовилися визнавати музей російським.

На початку 2017 влади Санкт-Петербурга передала РПЦ Ісаакіївський собор. Це рішення спровокувало протести вчених і жителів міста. Група активістів направила до суду позов з вимогою визнати рішення про передачу собору РПЦ незаконним.

Нагадаємо, минулої осені голова РПЦ патріарх Кирило заявив, що Московський патріархат ніколи не визнає незалежність Української церкви.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: