У Львівській облраді пообіцяли відновити польський меморіал

Читать на русском
Депутати Львівської облради ухвалять рішення про відновлення меморіалу загиблим полякам, який понівечили вандали.

Депутати Львівської обласної ради на найближчій сесії розглянуть питання відновлення меморіалу в селі Гута Пеняцька полякам, які загинули в роки Другої Світової.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Версія про те, що могилу поляків зруйнували місцеві жителі, не витримує ніякої критики. Це зробили певні сили, які не хочуть українсько-польського порозуміння. На черговому засіданні сесії облради буде прийнято рішення щодо акту вандалізму і відновлення монумента в Гуті Пеняцькій. Спільно з польською стороною будемо працювати над механізмом відновлення пам'ятника», - заявив заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк під час відвідання меморіалу.

Він не впевнений, що це вдасться зробити до 28 лютого - річниці трагедії, коли вшанувати жертв масового знищення жителів Гути Пеняцькій сюди традиційно з'їжджаються рідні загиблих з України та Польщі. Разом з тим він підкреслив, що слід подбати і про українські монументах, зруйнованих на території Польщі. В їх знищення простежується той же почерк.

У селі Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині невідомі напередодні пошкодили пам'ятник з прізвищами поляків, убитих в 1944 році гітлерівцями за підтримку польської самооборони і радянських партизанів. Тоді загинуло понад 800 осіб, включаючи жінок і дітей.

Раніше, в ніч з 1 на 2 січня, в селі Басівка Пустомитівського району Львівської області згорів музей «Криївка підпільної друкарні УПА».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: