Експерт пояснила, чому 2017 рік стане ключовим для судової реформи

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Насправді, не лише 2017-й, а й наступні роки будуть для судової реформи ключовими, хоча саме на цей рік заплановані вирішальні процеси.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, аналізуючи заяву міністра юстиції Павла Петренка про те, що 2017 рік стане ключовим для судової реформи.

«Дійсно, якраз 2017 рік покаже, чи змогли ми взагалі скористатися шансом для судової реформи, який відкривають на сьогодні конституційні зміни, ухвалені в червні, та досягти результату: зменшити корупцію в судовій гілці влади та зменшити тиск, політичний вплив на судову гілку влади», – вважає Кириченко.

«Очевидними є декілька факторів, чому саме 2017 рік може стати вирішальним», – підкреслила вона.

Судова реформа: які зміни внесла до системи правосуддя Верховна РадаСлово і Діло вирішило показати, які зміни в роботу вітчизняної системи правосуддя внесла Верховна Рада України.

По-перше, за її словами, почалося формування нового Конституційного суду, що завершиться за планом у 2017 році.

«Далі почнеться формування апеляційних судів. Передбачено оновлення суддівського корпусу, що також заплановано на 2017 рік. Почне працювати Конституційний суд із новими повноваженнями, запровадиться конституційна скарга, яка дає можливість громадянам ставити питання щодо неконституційності законів. Дедлайн – 2017 рік», – розповіла експерт.

Також, додала вона, Вища рада юстиції має трансформуватися реально, а не на паперах, у Вищу раду правосуддя: новий склад, нові повноваження, дисциплінарні покарання.

«Тому дійсно на 2017 рік багато сподівань, але чи буде все відбуватися за цим напрямком, щоб змінити судову систему, покаже час», – проаналізувала ситуацію Юлія Кириченко.

Нагадаємо, в Міністерстві юстиції раніше заявляли, що судова реформа в Україні триватиме протягом трьох років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: