Влада та гроші радам: експерт оцінив процес об'єднання громад

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Після виборів потрібно якнайшвидше сформувати органи. Є сподівання, що Кабмін ухвалить рішення, аби переважну більшість пускати на прямі відносини вже з січня.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак, аналізуючи проведення місцевих виборів як заключного етапу об'єднання територіальних громад.

«Масив роботи величезний. Це не просто перерозподіл владних повноважень, а перерозподіл коштів. Переважна більшість входить у абсолютно іншу вагову категорію, тобто із сільської ради, яка серйозного бюджету не мала, переходить на більш серйозні позиції. Не кожному це до снаги, тому що часу немає, потрібно формувати бюджет, виконавчі органи, а це питання кадрів», – розповідає Ганущак.

«Нестача буде катастрофічною. Вона вже є», – зауважив він.

Що вже зроблено в сфері децентралізації в Україні?«Слово і Діло» вирішило проаналізувати, що саме вже зроблено в частині децентралізації влади за 2015 рік.

Проте, на його переконання, незважаючи на те, що зараз дійсно є певний форс-мажор, зупинки чи провалу процесу не буде.

«Така авральна ситуація склалася через ЦВК, яка тягнула до останнього. День зволікання ЦВК з ухваленням рішення створює форс-мажорні обставини, тому що комусь просто хотілося сидіти комфортно та шантажувати уряд. Замість того, щоб оголосити вибори в листопаді, тягнули до останнього, сподіваючись, що взагалі зірвуть реформу», – вважає експерт.

При цьому, за його словами, справи з Охендовським жодним чином на ситуацію не вплинуть.

«Рішення ухвалюються територіальною комісією. З боку ЦВК – лише оголошення», – резюмував Юрій Ганущак.

Нагадаємо, минулого року Володимир Гройсман запевнив, що в ході проведення децентралізації ліквідації сіл не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: