Що вже зроблено в сфері децентралізації в Україні?

Читать на русском

2016 рік, як і минулий 2015-й, оголошений в Україні роком децентралізації. Сам процес надання регіонам більшої влади в частині змін до Конституції був заморожений, утім, багато чого протягом минулого року Україні все ж таки вдалося досягти. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати, що саме вже зроблено в частині децентралізації влади за 2015 рік.

Згідно моніторингу Національної ради реформ, завдання з децентралізації, що були поставлені на 2015 рік, виконані на 84%. За 6 місяців процесу об'єднання територіальних громад в Україні з'явилося 159 об'єднаних самоуправлінь, до яких увійшли 794 сільські, селищні та міські ради. В них вже пройшли перші вибори голів рад.

Зміни до Бюджетного та Податкового кодексів дозволили передати органам місцевого самоврядування додаткові бюджетні повноваження та визначити стабільні джерела доходів для реалізації регіональних проектів. Обсяги власних ресурсів місцевих влад у 2015 році зросли на 42,1% – до 29,6 млрд гривень.

Розпочалася секторальна децентралізація. Ухвалені законодавчі зміни щодо передачі функцій Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) у сфері будівництва на місця. Органи місцевого самоврядування отримують повний контроль за розвитком територій на всьому шляху реалізації містобудівних проектів – від виділення земельних ділянок до прийняття об'єктів в експлуатацію.

Детальніше дивіться на інфографіці:

Ранее «Слово и Дело» проанализировало выполнение коалиционного соглашения в части децентрализации. По нашим данным, только 25% обязательств были выполнены.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: