Найрезонансніші авіакатастрофи у світовій історії

Читать на русском

28 листопада світ сколихнула резонансна авіакатастрофа – на території Колумбії впав літак, що віз на фінал Копа Судмерикана бразильську футбольну команду «Шапекоенсе». В результаті загинула 71 людина – більшість гравців команди та членів екіпажу. В середу ж стало відомо про ще одну масштабну катастрофу – падіння пасажирського літака в Пакистані. За попередніми даними, на борту перебували 47 людей. У зв’язку з цим «Слово і Діло» вирішило нагадати про найбільш резонансні авіакатастрофи у світовій історії.

Так, у вересні 1983 року радянський винищувач Су-15 на виконання наказу командування збив південнокорейський літак Boeing 747, що начебто порушив повітряний простір СРСР поблизу Сахаліну. Загинули 269 людей, а американський президент Рональд Рейган назвав інцидент «злочином проти людства».

У червні 1985-го на борту літака авіакомпанії Air-India, що здійснював рейс за маршрутом Монреаль-Лондон-Делі-Мумбай, пролунав вибух, що забрав життя всіх, хто в ньому перебував. Трагедія сталася в нейтральних водах поблизу острова Корк (Ірландія) й вважається першим терактом в історії літака Boeing 747. Влаштований він був, як вважають, членами сикхської громади як помста за влаштовані прем’єр-міністром країни Індірою Ганді погроми.

Наймасштабнішою авіакатастрофою за сукупною кількістю загиблих є трагедія 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, де внаслідок зіткнення двох літаків Boeing 757 із вежами Всесвітнього торгового центру загинули 2657 людей. У літаках перебували 152 людини, решта 2505 загинули в будівлях та поблизу ВТЦ. Цей теракт став відправною точкою початку військової операції НАТО проти «Аль-Каїди» та руху «Талібан» в Афганістані.

Ще одна авіаційна трагедія, що визвала гучний резонанс у світі, сталася на території Росії. Йдеться про падіння 10 квітня 2010 року літака Ту-154, на борту якого був президент Польщі Лех Качинський та низка відомих польських політиків, в тому числі майже все вище військове командування країни – 96 людей разом з екіпажем. Усі вони летіли на траурні заходи з приводу 70-річчя розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

На жаль, не обійшла історія найстрашніших авіакатастроф і Україну. Серед таких, зокрема, падіння малайзійського Boeing 777 поблизу міста Торез у Донецькій області. Встановлено, що лайнер був збитий ракетою, випущеною із зенітно-ракетного комплексу «Бук», що був доставлений на Донбас із Російської Федерації. Загинули 298 людей, причому катастрофа запам’яталася, серед іншого, тим, що збирати уламки літака та останки загиблих довелося на території проведення бойових дій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: