Нездійснені очікування й втрачені можливості – річниця підписання Будапештського меморандуму

Читать на русском

5 грудня 1994 року Сполучене королівство, США, РФ і Україна підписали Будапештський меморандум, яким останній гарантувалися територіальна цілісність і непорушність кордонів.

5 грудня минуло рівно 22 роки відтоді, як представники чотирьох держав поставили свої підписи під документом, згодом названим Будапештським меморандумом. Три з них – Сполучене королівство, США і РФ – надали Україні гарантії територіальної цілісності та непорушності кордонів останньої. «Слово і Діло» пропонує читачам оновити в пам'яті події тих днів.

Підписавши документ, названі сторони також взяли зобов'язання не застосовувати військову силу проти України, в тому числі й ядерну зброю. Утримуватися від економічного тиску з метою схилити Україну на свій бік, а також вживати відповідних заходів у Раді безпеки ООН у разі, якщо агресивні дії будуть спрямовані проти України.

Як виявилося, підписати документ мало – потрібно мати ще й політичну волю його дотримуватися. Через 20 років один з учасників договору – Російська Федерація – розтоптала досягнуті домовленості й вторглася в межі української держави. В операції частково брали участь регулярні війська, а створені загони найманців використовуються на постійній основі досі. Росія також активно використовує в своїх цілях підготовлених ірредентистів із числа українських громадян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: