У Стокгольмі завершилися слухання в рамках позову «Нафтогазу» до «Газпрому»

Читать на русском
Стокгольмський арбітраж завершив слухання в рамках позову Нафтогаз України до Газпрому за контрактом на транзит газу.

У Стокгольмі завершилися слухання за позовом НАК «Нафтогаз України» до російського «Газпрому» щодо контракту на закупівлю газу.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, передає «Слово і Діло».

«Слухання в Стокгольмському арбітражі завершилися. Два тижні трибунал заслуховував юридичних радників, свідків та експертів. Наша сторона, як і минулого разу (щодо контракту на закупівлю газу), була переконливою», – зазначив він.

За його словами, зараз протилежна сторона зриватиме процес у Стокгольмі.

«Різними способами. Головною мішенню буде, зрозуміло, «Нафтогаз». Але будуть спроби й переглянути вартість транзиту через рішення регулятора (НКРЕ)», – сказав Вітренко.

Будуть навіть спроби, підкреслив він, через Європейський Союз домогтися виключення для «Газпрому» щодо застосування європейських норм для транзиту через Україну – до завершення чинного контракту (а потім це взагалі буде неактуально, тому що побудують обхідні газопроводи).

Раніше Вітренко заявляв, що «Газпрому» доведеться платити за транзит газу через територію України на 4 млрд дол. на рік більше в разі, якщо Стокгольмський арбітраж ухвалить рішення на користь НАК «Нафтогаз України».

Нагадаємо, що 21 листопада в Стокгольмському арбітражі почалися слухання між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» за контрактом на транзит газу.

Як відомо, в першому позові НАК «Нафтогаз» проти «Газпрому» містилися претензії на суму близько 6 млрд дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: