Ризик перекриття газової труби Росією вищий, ніж несанкціонований відбір Україною – експерт

Читать на русском
Після підписання газової угоди 19 січня 2009 року Газпром не зафіксував жодного випадку несанкціонованого відбору газу Україною.
Михайло Корчемкін

Ризик зниження або повного припинення поставок природного газу до країн Європи з боку Росії вищий, аніж можливий несанкціонований відбір палива з української системи ГТС.

Про це на своїй сторінці в Livejournal пише директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

«Після підписання газової угоди 19 січня 2009 року «Газпром» не зафіксував жодного випадку несанкціонованого відбору газу Україною, тоді як російська сторона неодноразово знижувала поставки газу в односторонньому порядку», – пише експерт.

За той же період Росія тричі скорочувала поставки газу своїм західним партнерам без пояснення причини.

«Cерйозне зниження експорту до всіх країн було взимку 2014-2015 років, коли Володимир Путін вирішив «покарати» Європу за український реверс. З початку вересня 2014 року до 5 березня 2015 року обсяги добових поставок до Польщі були на 6%-46% нижчими за заявлені», – пояснює він.

Поставки в Європу також були знижені й під час президентської виборчої кампанії 2012 року в Росії, коли в дні сильних холодів «Газпром» не став обмежувати подачу газу російським виборцям і підприємствам. Після цього випадку єдиний день голосування було перенесено на вересень.

Будівництво «Кримського газопроводу» призведе до нових санкцій проти компаній РФЗведення газопроводу «Краснодарський край-Крим» призведе до додаткових санкцій проти компаній, які будуть постачати матеріали й брати участь у його будівництві.

Втретє необґрунтоване скорочення поставок газу спостерігалося в лютому цього року, коли «Газпром» скоротив постачання газу до Туреччини на піку охолодження двосторонніх відносин з РФ.

Як повідомлялося раніше, введення в дію низки газпромівських трубопроводів в обхід України та будівництво нових переслідує єдину мету – освоєння багатомільярдних коштів, виділених із Державного бюджету РФ на їх будівництво.

Водночас демонтаж російських газотранспортних потужностей в бік України активізує будівництво Транскаспійського газопроводу в обхід РФ, який з'єднає родовища природного газу Каспійського моря та Туркменістану з Європейським Союзом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: