Навіщо «Газпром» будує газопроводи в обхід України

Читать на русском
Зараз Газпром створює систему магістральних газопроводів Бованенково – Ухта і Бованенково – Ухта – 2, Ухта – Торжок, Ухта – Торжок – 2, які дозволяють виводити ямальський газ для споживачів в Росії і за кордоном.

Введення в дію ряду газпромівських трубопроводів в обхід України та будівництво нових переслідує єдину мету – освоєння багатомільярдних коштів, виділених з державного бюджету РФ на їх будівництво.

Про це на своїй сторінці в Livejournal пише директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, передає «Слово і Діло».

«В основі такої стратегії може лежати не тільки турбота про друзів (будівельні компанії російського олігарха Аркадія Роттенбрега, друга Путіна – ред.), але і «омана» президента (Володимира Путіна – ред.), який вважає, що всі газові проекти починалися як експортні. Тобто спочатку побудували газопровід Уренгой-Ужгород, а після цього газ прийшов в регіони СРСР», – пише експерт.

Відзначимо, що зараз «Газпром» створює систему магістральних газопроводів «Бованенково – Ухта» і «Бованенково – Ухта – 2», «Ухта – Торжок», «Ухта – Торжок – 2», які дозволяють виводити ямальський газ для споживачів в Росії і за кордоном. Система газопроводів Грязовець-Виборг вже побудована, і «Газпром» почав освоювати бюджет газопроводу Грязовець-Слов'янська.

Нагадаємо, на думку Володимира Путіна, в 1960-х роках були спочатку побудовані експортні газопроводи, а слідом за ними почалася газифікація регіонів СРСР.

Росія намагається продати Україні менш якісний природний газ – експертКалорійність природного газу на кордоні України і Євросоюзу на 10-11% вище, ніж на кордоні України і Росії, що робить поставки сировини з РФ менш привабливими.

«Зараз «Газпром» збирається пов'язати в один ланцюжок Бованенковское родовище і «Північний потік» з тим, щоб весь сеноман-аптский газ поставлявся на експорт. Прибутковість експорту далеко не очевидна», – пояснює директор East European Gas Analysis.

Як раніше повідомлялося, демонтаж газотранспортних потужностей в бік України активізує будівництво Транскаспійського газопроводу в обхід РФ, який з'єднає родовища природного газу Каспійського моря і Туркменістану з Європейським Союзом.

За підсумками травня стало відомо, що РФ нарощує обсяг транзиту природного газу до країн ЄС через територію України (+ 21%), а поставки через Білорусь і по «Північному потоку» знизилися.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: