Обсяг транзиту російського газу вийшов на довоєнний рівень

Читать на русском

Зростання транзиту через ГТС України виріс в зв'язку з плановими роботами на газопроводі Північний потік і високим попитом на дешевий газ в Європі.

Станом на 10 серпня добові поставки російського газу на газовимірювальній станції (ГВС) Великі Капушани (Словаччина) перевищили 183 млн куб. м.

Про це свідчать дані української та словацької операторів газотранспортних систем, передає «Слово і Діло».

«В останній раз такий обсяг транзиту через Україну в Словаччину був зафіксований в грудні 2013 року», – пише на своїй сторінці в Livejournal директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Транзит виріс в зв'язку з плановими роботами на газопроводі «Північний потік» і високим попитом на дешевий газ в Європі.

На графіку, наведеному нижче, добре помітно, як взимку 2014-15 років «Газпром» реалізував загрозу президента РФ і скоротив поставки газу в Європу.

«Путін також наказав знизити подачу газу до Німеччини по безтранзитному газопроводу Nord Stream. Останнє показує, що відсутність транзитерів не є гарантією надійності поставок російського газу», – вважає експерт.

Нагадаємо, що вчора, 12 серпня, «Газпром», Engie, OMV, Shell, Uniper і Wintershall прийняли рішення спільно відкликати повідомлення про злиття, подану ними в польський антимонопольний орган UOKiK.

Раніше повідомлялося, що управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів Польщі (UOKiK) не змогло погодити створення спільного підприємства між шістьма учасниками, відповідальними за будівництво і експлуатацію «Північного потоку-2».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: