«Гратися» з Донбасом Путін буде мінімум рік – експерт

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Проект дорожньої карти вже існує, але щодо нього є багато неузгоджених позицій. Усунення розбіжностей до кінця листопада перебуває під великим питанням.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи заяву Павла Клімкіна про те, що зустріч у «нормандському форматі» відбудеться на рівні міністрів закордонних справ наприкінці листопада.

«Якщо виходити із ситуації, наприклад, із розведенням сторін, за трьома позиціями, які були узгоджені, в одному пункті – Станиці Луганській – війська так і не відведені. Інші точки ще не узгоджені. Зокрема, є принциповий пункт розбіжностей – Дебальцеве. Дуже сумнівно, що не лише найближчим часом, а й узагалі колись домовляться», – розмірковує Фесенко.

«Погоджуватися на вибори на умовах Москви та без гарантування безпеки в зоні конфлікту ніхто не буде. Ліміт поступок вичерпаний. Не може бути односторонніх поступок», – додав він.

Контроль кордону до виборів з боку ОБСЄ – це компромісний варіант.

«Питання про безпеку на виборах принципове. Хтось має контролювати кордон і безпеку на виборах», – зауважив експерт.

Крім того, підкреслив політолог, є принципове питання про модель виборів, роззброєння бойовиків, перехідний період, процедуру виведення російських військових і низка інших питань, які ще не узгоджені.

При цьому, в ОБСЄ підтвердили, що РФ стягує на Донбас військову техніку, й це, на думку експерта, є прямим доказом того, що Росія не збирається йти на реальне врегулювання конфлікту.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Україна переможе у війні на Донбасі за рахунок підтримки народуСказано 18 червня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

«Йде переговорна гра. Росія грає так само, як грала з переговорами щодо Сирії», – переконаний Фесенко.

«Наступного року вибори в Німеччині й Франції. Тому ще як мінімум рік буде ось така складна й неоднозначна гра з боку Росії», – проаналізував ситуацію Володимир Фесенко.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна і Росія використовують різну логіку в створенні дорожньої карти щодо Донбасу.

Як повідомлялося раніше, за підсумками зустрічі в Берліні дорожню карту планують узгодити до кінця року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: