Розстановка сил і формати миру: Україні потрібно шукати нові методи тиску на РФ

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Варто якомога частіше звіряти свою позицію та намагатися отримати підтримку цієї позиції США.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, аналізуючи переговори керівництва України з Джо Байденом про залучення США до мінського процесу.

«Питання, пов'язані з «Мінськом», мають виконуватися так, як там прописано, й підтримка та спостереження за їх виконанням мають відбуватися з боку учасників «нормандського формату». США навряд чи зможуть бути безпосереднім учасником переговорного процесу, оскільки категорично проти виступатиме російська сторона», – вважає політолог.

Тому, за його словами, потрібно намагатися, крім «мінського формату», створювати інші способи тиску на Росію.

«Можливо, слід знайти новий формат, який би нагадував женевський. Має бути поставлене питання: що далі? Потрібно рухатися в цьому напрямку», – розмірковує експерт.

Йдеться не про альтернативу «Мінську». Потрібно знайти допоміжні інструменти тиску на РФ – нові формати чи переговорні групи.

«Нам слід для початку вирішити питання миру з Росією, а не з її утвореннями. «Мінськ» – це перемир'я, але не мир. Для того, щоб був мир, необхідний не альтернативний формат, а допоміжний інструментарій до миру», – підкреслив Бала.

Нагадаємо, раніше віце-президент США Джозеф Байден зазначив, що особливий статус Донбасу – це складне рішення для влади України, але, на його думку, цей статус буде ухвалений.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: