Вікно в Європу: ЄС скасує візи, але встановить нові жорсткі правила в'їзду – експерт

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Навіть якщо ЄС проголосує в листопаді за безвізовий режим, механізм запрацює лише з весни 2017 року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи заяву АП про те, що 24 листопада під час саміту ЄС буде озвучене рішення про безвізовий режим для України.

«Ймовірність у контексті рішення про те, що Україна отримає можливість лібералізації безвізового режиму, є. Але Європарламент, скоріш за все, ухвалить ще одне рішення – щодо процедури припинення безвізового режиму в разі якихось непередбачуваних обставин. Тобто буде розроблена процедура, яка дозволить протягом кількох діб закрити такий режим», – розмірковує Якубін.

При цьому, зазначив він, слід розуміти, що рішення ми отримаємо в листопаді, але як мінімум три місяці процедурних етапів пройдуть, поки такий режим зможе набути чинності.

Українцям на кордоні доведеться показувати дуже багато документів, особливо на початку запуску режиму та пройти жорстоку паперову процедуру.

«Приблизно так було в Молдові, яка має безвізовий режим із 2014 року, але досі процедура в'їзду є дуже складною», – підкреслив експерт.

«Реальність така, що питання України для ЄС не є пріоритетним. Зараз для них важливіші внутрішні питання, сирійська криза, біженці. Україна більше сприймається як країна, від якої більше проблем, яка не може самотужки вирішити свої проблеми й лише посилює їх, у тому числі в контексті ЄС», – вважає він.

ЄС у нинішніх умовах не готовий брати відповідальність за Україну.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в 2016 році українці отримають право безвізових подорожей до ЄССказано 20 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Певною мірою в цьому винні наші політики. Країна, яка постійно просить нові кредити, гроші або ще якусь допомогу, інакше сприйматися не буде. ЄС підтримує Україну на плаву, але увага до нас зменшується», – проаналізував ситуацію Олексій Якубін.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що в 2016 році українці отримають право безвізових поїздок до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: