Експерт пояснив, чому Донбас ризикує опинитися в руках генералів ФСБ

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Вибори на Донбасі дійсно є нашим зобов'язанням, але це - останній етап врегулювання ситуації, коли закінчиться війна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи ситуацію з виконанням Мінських угод, в частині проведення виборів на Донбасі.

«Ввиборчий процес на Донбасі призведе до легітимізації російської влади через бойовиків. Зрозуміло, що жодних українських партій, законів та виборчих дільниць там не буде. Якщо ми легітимізуємо цю владу, то хто відновить контроль над кордоном? Київ чи місцева влада, яка стане законною?» – зазначає Перепелиця.

Так звані «праймеріз» — це тренування проведення виборів на Донбасі з боку Кремля.

«Росія спокійно проводить тренування перед тим, як мають пройти вибори на Донбасі. «Праймеріз» чітко показали, хто буде обраний на Донбасі та яка підтримка, а потім ці бойовики будуть замінені російською владою, полковниками або генералами ФСБ, котрі візьмуть на себе вже реальну легітимну владу на Донбасі, як це вони робили вже в Абхазії, Південній Осетії та інших регіонах», – вважає експерт.

Оскільки контролює територію Росія, а не Україна, то вибори якраз пройдуть за російським законодавством.

«Безумовно, вибори на Донбасі прописані в Мінських угодах і це наше зобов'язання. Але вибори на Донбасі — останній етап, коли вже немає жодних збройних формувань, війни, коли вирішене питання біженців, а люди повернулись до цивільного життя. Навіть після поліцейської місії, тоді як перед виборами адміністративні та цивільні функції замість воєнних адміністрацій беруть на себе поліцейські місії», - пояснив він.

Лише після того, як буде відтворена інфраструктура, а населення повернеться до цивільного життя, можуть відбутися вибори. Як наголосив спеціаліст, крапку у війні ставить мирна угода.

«На Баланах – Дейтонська мирна угода, в Придністровському конфлікті – московська угода, де угода про мир на Донбасі? «Мінськ» – це не мирна угода. Мінські угоди передбачають зниження інтенсивності бойових дій. Врегулювання конфлікту там є – але на умовах Росії», – переконаний Перепелиця.

Додамо, що Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що вибори на Донбасі пройдуть за українським законодавством.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: