У Колумбії завершилася п'ятдесятилітня громадянська війна

Читать на русском
Влада Колумбії та ліворадикальне угруповання FARC досягли історичного угоди про припинення насильства в країні.

Колумбійський уряд і повстанське угрупування FARC підписали в Гавані мирну угоду, яка має покласти кінець 50-річному протистоянню, який став одним із найтриваліших у світовій історії конфліктів.

Про це пише служба BBC, передає «Слово і Діло».

Угода була підписана в четвер. У церемонії взяли участь президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, голова FARC Тимолеон Хіменес, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

«Ми досягли мети. Ця війна завершена, але тепер ми на початку нового шляху. Ця угода відкриває шлях до більш справедливого суспільства для всіх», – зазначив глава колумбійської делегації на переговорах Умберто де ла Кайе.

Компромісу був досягнуто за такими напрямами: земельна реформа, участь FARC у наркотрафіку, роззброєння угруповання та їх інтеграція в політичне життя країни.

Остаточно мирна угода має набути чинності після загальнонародного голосування, яке може пройти вже в жовтні. Однак санкцію на голосування спочатку має дати парламент.

Нагадаємо, в Колумбії вже понад півстоліття тривало протистояння щонайменше трьох сторін: урядових військ, парамілітаріос (праворадикали) та лівих «революційних» угруповань.

Конфлікт є найбільш затяжним збройним протистоянням у західній півкулі. З 1964 року в громадянській війні загинуло понад 220 тисяч осіб.

Зазначимо, що мирні переговори почалися в листопаді 2012 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: