Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень міжвідомчої війни

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Головною темою тижня в українській політиці стала протидія двох відомств, яким держава відвела роль боротьби з корупцією, а не один з одним – Генеральної прокуратури та Антикорупційного бюро. А також скандал навколо запуску системи електронного декларування доходів чиновників. Щоб не втомлювати вас стіною тексту на початку, відсунемо ці теми ближче до завершення нашого огляду.

Доля Манафорта

Трамп звільнив Пола Манафорта з посади глави штабуГлава штабу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа Пол Манафорт пішов із посади.

Почнемо ж із великого: з ролі нашої країни в міжнародній політиці. Зняти главу виборчого штабу одного з двох основних кандидатів у президенти США? Можемо, вміємо, практикуємо! Втім, якщо прибрати іронію, в даному випадку не Україна вбила політтехнолога, а політтехнолог вбився об Україну. Йдеться про Пола Манафорта, тепер уже колишнього главу виборчого штабу Дональда Трампа, а в минулому – одного з головних політконсультантів «Партії регіонів» та особисто Віктора Федоровича Януковича. Власне, його робота в Україні і вилізла йому боком. У низці міжнародних ЗМІ, включаючи The Washington Post і The Daily Beast, з'явилися матеріали, що звинувачують його в організаціях «антиНАТОвських» демонстрацій у 2006-му році та лобіюванні інтересів Віктора Януковича в західному політикумі. Останнє саме по собі не страшно, якби Манафорт тоді зареєструвався як іноземний агент, але він цього не зробив, що в США незаконно. А тут ще й українські медіа почали публікувати «чорну бухгалтерію» Януковича, в якій фігурує його прізвище. Все це наклалося на внутрішні конфлікти в штабі Трампа – і, як результат, Пол Манафорт покинув пост його голови.

Туск та Ердоган

Раз вже ми зробили для цього випуску виняток і торкнулися міжнародної політики, то будемо послідовні. Президент України цього тижня зробив кілька важливих телефонних дзвінків – зокрема, «звірив годинник» з главою Євроради Дональдом Туском та президентом Туреччини Таїпом Реджепом Ердоганом. Туск заявив, що повністю розділяє погляди українського Президента на ситуацію в Криму і на Донбасі, а російська версія подій – «ненадійна». Також зазначив, що після розмови з українським Президентом оптимістично дивиться на плани візової лібералізації (простіше кажучи, безвізового режиму) з Україною. Ердоган, своєю чергою, підтвердив прихильність територіальної цілісності України та готовності допомагати кримським татарам. І на тому спасибі.

Мер Торецька заарештований на два місяціПідозрюваного в організації сепаратизму в Торецьку мера Володимира Слєпцова заарештував краматорський суд.

Хроніки запізнілою люстрації

Тривають розслідування дій сумнівних діячів минулої епохи, а також осіб, підозрюваних у співпраці з терористами. З перших – Генпрокуратура вручила повістку екс-міністру юстиції Олександру Лавриновичу (підозрюється в розкраданнях). Також в Панамі був затриманий екс-глава Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владислав Каськів (підозрюється в розкраданнях і службовій підробці) – Генпрокуратура готує запит на його екстрадицію. З останніх – Краматорський міський суд задовольнив клопотання прокуратури і заарештував мера Торецькому Володимира Слєпцова на два місяці.

Справа «Торнадо»

Судові засідання у справі добровольчого батальйону «Торнадо», члени якого підозрюються у скоєнні ряду тяжких злочинів в зоні АТО в 2014 році, постійно зриваються. Виною тому то мітингувальники прихильники добровольців з наданою важкою артилерією в особі депутата Семенченко, то постійні нездужання підсудних. Однак у справі намітився поворот. Один з підсудних, Юрій Шевченко, визнав свою провину в скоєнні низці злочинів – тортур, незаконного позбавлення волі і перевищення службових повноважень.

Велика битва неспеціальних служб

Основний конфлікт тижня: ГПУ проти НАБУ, проходив відразу на декількох фронтах. Приготуйтеся, все заплутано.

Холодницький дав відмашку передати справу щодо конфлікту між НАБУ та ГПУ до СБУКерівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький розпорядився підготувати всі кримінальні провадження в зв'язку з конфліктом між Генеральною прокуратурою і Національним антикорупційним бюро України та передати їх до СБУ.

По-перше, попередній конфлікт, пов'язаний зі стеженням детективів Антикорупційного бюро за рядом громадян (за версією їхніх опонентів, список включав і адвокатів опального олігарха Руслана Онищенко), отримав несподіваний розвиток. Кілька співробітників НАБУ налагодили стеження за співробітниками ГПУ, зокрема, за прокурором Дмитром Сусом. Останній, між іншим, проводив обшук у порушеній ГПУ справі про попередні стеження та прослуховування НАБУ. Коли це помітив сам Сус, його колеги захопили оперативників НАБУ і деякий час їх утримували. НАБУ, побачивши таку справу, відправило спецпризначенців. До епічної битви, як не дивно, не дійшло: прокурори все ж відпустили антикорупціонерів.

Однак конфлікт отримав веселе продовження. В поле зору журналістів-розслідувачів Bihus.info потрапив автомобіль, на якому пересувався Сус - Audi Q7. Така машина коштує до мільйона гривень і не фігурувала в деклараціях прокурора. З'ясувалося, що автівка оформлена на 85-річну Марію Юрчик – імовірно, бабусю Суса. При цьому, за даними того ж видання, вночі 17 серпня, після скандалу, прокурор подав у поліцію заяву про викрадення автомобіля. Сам Сус все заперечує і стверджує, що автомобіль купив недавно всього лише за 12 тисяч доларів США.

По-друге, неназвана співробітниця НАБУ – заступниця начальника одного з відділів. До неї, виникли претензії вже у Служби безпеки України. Її звинуватили в сумісництві: мовляв, під час служби в НАБУ тричі підробляла тренером на заходах такого собі європейського фонду. Звинувачення багатьох шокувало: ті, хто працюють в держструктурах, служить в армії або просто цікавиться питанням, знають, що згідно із законом «Про запобігання корупції» є ряд видів діяльності, що не вважаються сумісництвом і дозволені держслужбовцю. Серед іншого, в ньому значиться творча діяльність, спортивне суддівство, медична практика, і освітня діяльність. СБУ, втім, наполягає, що тренерство співробітниці НАБУ не підходить під затверджений Кабміном перелік професій сфери освіти.

Епопея із сертифікацією е-декларування може вирішитися в серпніГлава НАЗК Наталія Корчак розповіла про результати робочої наради у Президента України Петра Порошенка з питань запуску системи електронного декларування.

Сертифікація, від якої залежить доля країни

Нарешті, найголовніше: сертифікація системи електронного декларування. Спробуємо коротко і по суті:

  • Україна взяла на себе зобов'язання запустити систему електронного декларування доходів чиновників. Це – важлива умова для надання нашій країні безвізового режиму з Євросоюзом і чергового траншу кредитів МВФ. З іншого боку, це дуже потужна антикорупційна міра, яка неминуче поставить в незручне становище дуже багатьох українських чиновників. Запустити її потрібно було до 15 серпня.
  • До призначеної дати Держслужба спецзв'язку і захисту інформації заявила, що не може виписати системі сертифікат безпеки через те, що надане програмне забезпечення не задовольняє всім необхідним критеріям.
  • Піднявся переполох. Справа в тому, що запуск системи без сертифіката можливий був лише в тестовому режимі. Отже, якщо хтось вніс би свої дані до системи з спотвореннями – його не можна було б притягти до відповідальності через суд. Так само як і змусити подати коректні. Обурювалися як вітчизняні активісти, так і представники ЄС. У політичному тиску на Держслужбу спецзв'язку звинувачувався ряд осіб, в першу чергу – секретар РНБО Турчинов (формально служба йому не підкоряється, але критики знайшли його зв'язки з нинішнім главою служби Євдоченко). Президент Порошенко і прем'єр Гройсман особисто обіцяли вирішити питання.
  • Тим не менше, система все-таки була запущена саме в тестовому режимі. Турчинов обрушився на опонентів з відповідною критикою: мовляв, Євдоченко – відмінний фахівець, але заяви про квоти – цинічна брехня, а розробники програмного забезпечення самі винні, що випустили неякісний продукт.
  • Після кількох днів активних суперечок у соцмережах, хто ж все-таки винен – ​​бракороби-розробники або корупціонери-політики, народні депутати Антон Геращенко («Народний фронт») і Іван Вінник («Блок Петра Порошенка») 19 серпня провели прес-конференцію, на якій заявили про дірах в безпеки системи декларування. Як один із доказів була пред'явлена ​​розміщена в системі декларація члена Національного агентства з питань запобігання корупції Руслана Рябошапки - свідомо фальшива. За словами депутатів, хтось вкинув її в систему, обійшовши захист.
  • Тут вже саме НАЗК початок розбиратися - і, покопавшись у фальшивої декларації, заявило: ніякого злому не було. Декларацію розмістили в системі, використовуючи тестовий ключ. Тобто, грубо кажучи, «з адміністраторських прав». Тестовими ключами завідують «Українські спеціальні системи», а це... структура тієї ж Держслужби спецзв'язку. Фактично, НАЗК заявив, що Держслужба спецзв'язку сама організувала розміщення в системі фальшивої декларації. «Українські спеціальні системи», своєю чергою, видачу тестового ключа спростовують.
  • Журналіст Денис Бігус звинуватив Антона Геращенко і Івана Винника в участі в провокації – мовляв, вони на прес-конференції пред'явили скріншоти, якими могли володіти тільки ті, хто завантажував фальшиву декларацію в систему. Було подано і заяву в Національне антикорупційне бюро. Далі буде. Наступного тижня.

Парад і асфальт

Поки суд та діло, примудрилися зчепитися між собою ще два відомства. Цього разу «Київавтодор» і Міністерство оборони України. Каменем спотикання стала репетиція параду до Дня Незалежності України. Частина гусеничної техніки подряпала асфальт. Київавтодор не забув звинуватити військових у халатності: мовляв, ми ж вимагали надіти на траки гумові «калоші», хто тепер за асфальт платити буде? Міноборони не залишилося в боргу, заявивши, що «калоші» – то якраз надягали на всю техніку, крім БМП і БМД, які вважаються досить легкими і не підпадають під ці вимоги. А ось чому асфальт був пошкоджений навіть такою технікою – це вже питання до тих, хто його клав.

У разі переходу конфлікту в гарячу фазу ставлю на Міноборони. У них все ж озброєння краще.

Хроніки окупації

У зоні АТО відбулося різке загострення в усіх напрямках. Сильно зросла інтенсивність обстрілів, фіксується застосування терористами великокаліберної артилерії, а також окремих видів зброї, раніше не помічених на території України, як то РПГ-27 «Таволга».

Також, після декількох тижнів відсутності, перед телекамерами нарешті постала жертва недавнього замаху – ватажок терористів «ЛНР» Ігор Плотницкий. Виглядає явно живим – хоча і трохи більш пом'ятим, ніж зазвичай.

Віктор Трегубов спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: