«Нафтогаз» відмовився оплачувати паливо, поставлене «Газпромом» на Донбас

Читать на русском
За даними Газпрому, поставки природного газу на непідконтрольні території України за підсумками першого півріччя 2016 року становлять 1,2 млрд куб. м.

НАК «Нафтогаз України» буде оплачувати ВАТ «Газпром» лише замовлені обсяги палива, які були прийняті на відповідних газовимірювальних станціях.

Декларовані ВАТ «Газпром» поставки газу на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей до таких не належать, йдеться в повідомленні НАК у вівторок, передає «Слово і Діло».

«Нафтогаз» не платитиме за газ, який ми не замовляли та не приймали», – йдеться в заяві НАК «Нафтогаз України» на офіційній сторінці в Facebook.

Більше того, «Газпром» може використовувати дані про постачання газу в ОРДЛО для списання збитків.

«Газпром» відзвітував про постачання в Україну 1,2 млрд куб. м газу за перше півріччя. Схоже, менеджери «Газпрому» знайшли ідеальну можливість для списання збитків. Адже намалювати можна будь-яку цифру поставок, якщо вони не контролюються стороною, що приймає», – вважають у «Нафтогазі».

Нагадаємо, що вчора «Газпром» оголосив дані про постачання природного газу на окуповані території Луганської та Донецької областей за підсумками I півріччя 2016 року в обсязі 1,224 млн куб. м газу.

У «Нафтогазі» пояснили, чому Україна не купує російський газЗакупівлі російського газу можливі лише за попереднім погодженням із «Газпромом», щоб не дати контрагенту приводу звинуватити Україну в порушенні принципу «бери або плати».

Як повідомлялося раніше, «Газпром» поставив на окуповані території сходу України газу на $718,5 млн, однак компанія поки не пред'являє цей рахунок «Нафтогазу України» в Стокгольмському арбітражі.

У відповідь у «Нафтогазі України» заявили, що не будуть платити «Газпрому» за природний газ, поставлений на тимчасово окуповані території Донбасу, тому що не приймали газ за контрактом на ГВС «Прохорівка» й «Платово» на непідконтрольній Україні території.

Поставки палива на окуповані території України почалися 19 лютого 2015 року. «Газпром» з «гуманітарною метою» почав прямі поставки до регіону, але чомусь виставляє витрати за поставлений газ «Нафтогазу».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: