Вихід Великобританії – не катастрофа, але сигнал до реформування Євросоюзу

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

З одного боку, є багато апокаліптичних оцінок ситуації. З іншого – це проблеми лише самих британців.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, аналізуючи можливий вихід Великобританії з ЄС.

«Якщо Великобританія залишиться й результати референдуму не означатимуть вихід з ЄС, це стане початком тривалого процесу реформування ЄС. Про це йшлося давно й зараз це імпульс до того, щоб Євросоюз почав реформовуватися й краще реагувати на те, що відбувається навколо, тому що створено занадто вже великий бюрократичний апарат, який є дуже повільним та неефективним, що багатьох в Європі дратує», – пояснює Огризко.

Якщо Великобританія виходить з ЄС, то, як зауважив він, є два аспекти.

«З одного боку, будуть економічні наслідки. Вони не драматичні, але Британія в підсумку реально постраждає. Для ЄС це також не катастрофа, але економічний мінус. Можуть бути втрати для економічної системи, враховуючи що Британія є банківським та фондовим центром, і можуть виникнути коливання», – розмірковує спеціаліст.

В будь-якому разі, на його думку, це також змусить ЄС задуматися про те, що в їхньому «королівстві» щось не так, якщо така країна, як Великобританія, хоче залишити його.

Крім того, за його словами, якщо британці зрозуміють, що після виходу з ЄС втратили більше, ніж отримали, то вони зможуть повернутися.

Як відомо, 23 червня у Великобританії пройде референдум про вихід країни з Євросоюзу – так званий Brexit.

Зазначимо, що Великобританія може стати першим членом ЄС, який залишив його, за всю історію існування союзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: