На темі виборів на Донбасі можуть виникати різні спекуляції – експерт

Читать на русском
Ростислав Томенчукполітолог

Насправді, на темі виборів зараз кожен намагатиметься внести якусь власну пропозицію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, аналізуючи інформацію про те, що у ВР зареєстрований законопроект, яким вибори на Донбасі пропонується заборонити до повернення Криму та відновлення контролю над держкордоном.

«Немає можливості прив'язати вибори на Донбасі, які передбачаються Мінськими домовленостями, до звільнення Криму. Це дві різні історії. Звичайно, зараз вибори проводити неможливо», – розмірковує Томенчук.

На його переконання, зараз відбуватимуться різного роду дискусії, які не впливатимуть на процес.

Крім того, як зазначив експерт, зараз навіть заява ОБСЕ про готовність надати поліцейську місію залишається лише заявою.

«Рішення ухвалює ОБСЄ методом консенсусу, включно з голосом РФ. Все, що відбувається до рішення, – рівень дипломатичних заяв», – зауважив він.

Водночас політолог Олександр Леонов не виключає того, що закон про вибори на Донбасі можуть ухвалити, але до самих виборів не дійде.

«Закон можна ухвалити, але важливо, які умови там будуть прописані. Закон про особливий статус також критикували, але за фактом там другий пункт зупиняв дію всіх інших до виконання певних умов. Таким же шляхом можна піти й у цій ситуації. Важливо, як буде виписаний закон про вибори на Донбасі», – вважає Леонов.

Додамо, що Президент України Петро Порошенко пообіцяв провести місцеві вибори на Донбасі, щойно Росія виконає четвертий пункт Мінських домовленосте.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: