Експерти розповіли, наскільки подорожчають харчі в найближчий місяць

Читать на русском
Не всі харчі обіцяють зростати в ціні. В першій половині квітня варто очікувати зниження ціни картоплі з 3,5 грн за кг до 3 грн за кг.

Експерти впевнені, що квітень принесе незначне здешевлення базових продуктів харчування, проте напередодні Великодня продукти помітно зростуть у ціні.

Одним із популярних овочів є білокачанна капуста й традиційно в квітні вона дорожчає, пише «Слово і Діло» з посиланням на газету «Сегодня».

«Це пов'язано з появою на ринку молодої, дорожчої капусти. Так, всього за місяць вона може подорожчати на 15%», – говорить експерт ринків рослинництва Євген Дворник, додаючи, що минулого року в квітні капуста подорожчала більш ніж на 30%.

За його словами, найближчим часом можливе невелике зниження ціни. «Можливо, 2-3 тижні ціна буде знижуватися, а після цього капуста буде дорожчати», – говорить він.

Буряк буде коштувати в межах 6,2-7,6 грн/кг, а ось ціни на цибулю та моркву можуть зрости. «Щодо цибулі є тенденція до зростання. Це пояснюється тим, що з'являється рання цибуля, яка є дорожчою. Можливе коливання в межах 3-5%. Зараз ціна – приблизно 7 грн за кілограм. Середня ціна моркви в Україні – 7,5 грн», – розповідає експерт.

До кінця квітня також варто очікувати зростання вартості м'яса. Зокрема, ціна свинини може зрости з 64 грн/кг до 68 грн/кг. Це пояснюється традиційним подорожчанням продуктів у передсвятковий період. «Ціна яловичини залишиться в діапазоні 82-84 грн/кг, ціна курячої тушки – в межах 37-38 грн», – розповідає працівник Українського клубу аграрного бізнесу Аліна Жарко.

Серед товарів, ціни на які залишаться стабільними, виділяють борошно. «Скоріш за все, ціни на борошно залишаться на рівні 8,7-8,8 грн/кг. Якщо не буде додаткових навантажень на виробника, то підвищення ціни очікувати не варто», – говорить Жарко, додаючи, що стабільними залишаться ціни на цукор та яблука.

Не всі продукти обіцяють зростати в ціні. В першій половині квітня варто очікувати зниження ціни картоплі з 3,5 грн/кг до 3 грн/кг. «Це пояснюється завершенням сезону. В травні вже будуть перші врожаї ранньої картоплі, що призводить до зниження попиту на стару картоплю», – пояснює Євген Дворник.

На його думку, подешевшають також помідори й огірки. «У деяких регіонах можна знайти помідори уже за ціною 29 грн/кг. У травні огірки та помідори продовжать дешевшати», – вважає Дворник.

Також можуть знизитися в ціні деякі продукти молочного ряду. «Можливо, трохи подешевшає молоко через зниження закупівельної ціни», – вважає Жарко.

Мінагрополітики підтримає фермерів за рахунок ЄБРРМіністр АПК Олексій Павленко заявив, що відомство має намір співпрацювати з ЄБРР у питанні підтримки малих і середніх фермерських господарств.

Це може вплинути й на вартість сирів. «Зараз середня ціна – 72 грн за кілограм. Можливо, сир буде коштувати 71 грн», – говорить вона.

На олію та сметану ціни не зміняться.

Нагадаємо, що більше третини українського експорту становить аграрна продукція.

Як повідомлялося раніше, спеціальний режим оподаткування – це єдиний на сьогодні дієвий механізм отримання певного рівня прибутку для українських аграріїв.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: