Яценюк хоче догодити МВФ, утиснувши аграріїв – експерт

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Спеціальний режим оподаткування – єдиний на сьогодні дієвий механізм отримання певного рівня прибутку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи ймовірність скасування спеціального режиму оподаткування для сільгоспвиробників.

«В цій Раді аграрне лоббі дійсно велике й, можливо, одне з найвпливовіших. Це факт. Проблема в тому, що аграрні виробники в цьому році справді не мали від держави жодної підтримки. Спеціальний режим оподаткування – одна із найдієвіших програм, що справді допомагає агровиробникам отримати певний рівень прибутковості», – розповідає експерт.

За його словами, логічно було б, якби натомість була створена програма, за якою обиратимуть агрокомпанії для отримання певних дотацій. Але ж навряд чи в Бюджеті знайдуться співставні суми, щоб направити їх на програму. По-друге, такі програми дотацій перетворюються на корупційні, коли дивіденди отримують окремі виробники. Зараз дія спецрежиму оподаткування розповсюджується на всіх.

«Компанія повинна буде домовлятись з конкретним чиновником чи міністерством. Для малих та середніх агрокомпаній – це взагалі крайня межа існування, й наразі цей сектор в очікуванні, бо якщо скасують спеціальний режим оподаткування, вони не зможуть звести кінці з кінцями. Чому взагалі постало питання про це? Україна взяла зобов'язання перед МВФ, що спецрежим оподаткування буде скасовано. Проте в коаліційній угоді є пункт, у якому зазначено, що цей режим не буде скасовано до 2018 року. Коли Яценюк ро це говорить, він розуміє, що йому потрібно буде виправдовуватись перед МВФ, та говорити, що він зробив все, що міг», – пояснює він.

Відзначимо, нещодавно міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко заявив, що планує залучити до 2020 року 8 млрд доларів інвестицій в сільське господарство України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: