Рада хоче відкрити селянам доступ на агроринок

Читать на русском
Верховна Рада цього тижня може ухвалити закон про діяльність сімейних фермерських господарств, який відкриє селянам безпосередній доступ на ринок.

Імовірне ухвалення Верховною Радою законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», яке може відбутись уже цього пленарного тижня, дозволить нарешті поставити у правове поле індивідуальних виробників сільськогосподарської продукції.

Про це в своєму традиційному огляді законопроектів порядку денного парламенту пишуть аналітики групи «Левіафан».

Експерти зазначають, що законопроект авторства народних депутатів Івана Кириленка та Петра Юрчишина має чимало позитивних моментів, серед яких – спрощення порядку перетворення особистих селянських господарств на сімейні фермерські та їх легалізації. Зараз, як відомо, індивідуальні господарства за законом не можуть бути товаровиробниками, що спричинює спекуляції з боку бізнесу: великі агровиробники за безцінь скуповують сировину та продукти у селян, продаючи їх на ринку як власні.

Однак має цей проект закону й певні вади. Наприклад, щодо внесення відповідних змін до Податкового Кодексу.

Як політики дотримуються коаліційної угоди? Реформа сільського господарства«Слово і Діло» вирішило перевірити, що вже зробила парламентська більшість у питанні реформ сільського господарства.

«Незважаючи на всі позитивні моменти законопроекту, окремі ідеї, наприклад, щодо спеціального режиму оподаткування фермерських господарств, породжують правові колізії та позбавлені сенсу, оскільки документом не передбачається внесення змін до Податкового кодексу України. Відтак, без внесення одночасно системних, взаємоузгоджених із цим проектом змін до Податкового кодексу України та інших актів законодавства, ці та інші ідеї законопроекту на практиці не будуть дієвими», – зазначають експерти.

Крім того, існує побоювання, що після перетворення на сімейні фермерські господарства, що автоматично означатиме доступ сільгоспвиробників до державної підтримки з Бюджету, активізується корупційна складова й дотації до селян просто не дійдуть.

«Окремо варто акцентувати увагу на тому, що наслідком отримання фермерським господарством статусу «сімейного» стане потенційна можливість претендувати на отримання підтримки з Державного бюджету, а тому існують усі підстави вважати, що в цій частині проекту міститься корупційна складова, яка підсилюється правовою невизначеністю запропонованих законопроектом змін», – попереджають фахівці.

Нагадаємо, 8 лютого міністр аграрної політики Олексій Павленко заявив, що для підтримки малих та середніх фермерських господарств буде залучений кредит від ЄБРР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: