Два роки після анексії: як змінилося життя в Криму очима самих кримчан

Читать на русском
Змін у політичних поглядах жителів Криму виявилося менше. Люди, які підтримували, щоб Крим був російським, підтримували Путіна, продовжують вважати так само. Для них не важливі високі ціни або взагалі відсутність певних товарів.

Зарплати неспівмірні з цінами, залежність від поставок палива та продуктів харчування, але дійсно безкоштовна медицина та шалена любов до Путіна.

Російська служба ВВС вирішила з'ясувати, яким чином два роки після анексії Криму Росією позначилися на жителях півострова, передає «Слово і Діло».

Відповідаючи на запитання «Загалом життя покращилося чи погіршилося?» опитані російською службою ВВС кримчани не змогли дати однозначної відповіді, оскільки зміни в Криму мали суперечливий характер.

«Питання досить складне. У мене з'явилася гарна високооплачувана робота, тому моє життя покращилося. Але для когось це не так. Хтось, навпаки, втратив свою високооплачувану роботу, якщо вона була пов'язана з Україною», – пояснює мешканка Сімферополя Світлана.

Перше, що кидається в очі, – це неспівмірне зростання зарплат і цін. «Я думаю, для більшості людей життя стало важчим», – вважає Світлана. За її словами, життя однозначно стало набагато дорожчим.

Так само вважає й Андрій Сафонов, теперішній житель Сімферополя, який переїхав до Криму з Ростова відразу після анексії півострова. «Заробітна плата тут невисока. В середньому 15-20 тисяч (російських рублів – Ред.). Ціни на їжу на рівні Москви. Дуже дорого», – говорить він.

Андрій пов'язує нинішні труднощі з відсутністю каналів поставок продукції та інших товарів. «Зв'язку особливо ніякого. Лише пором. Дорого все це довозити. Плюс відстані. А через Україну – там вічні проблеми. Тому в зв'язку з цим і ціни такі», – вважає він.

Проте є й позитивні зміни. «Є всілякі бонуси. Те, що називалося безкоштовною медициною в Україні, в Росії дійсно безкоштовна медицина. З тебе ніхто не візьме обов'язковий дотаційний внесок за те, що ти прийшов до лікаря. І якщо ти потрапив до лікарні, тобі дадуть хоча б базові, але ліки», – вважає Світлана.

Змін у політичних поглядах жителів Криму виявилося менше. «Люди, які підтримували, щоб Крим був російським, підтримували Путіна, вони так і продовжують вважати. І їм не важливі високі ціни або взагалі відсутність певних товарів. Вони в цьому звинувачують місцеву владу», – каже Світлана.

За її словами, Путін для них, як і раніше, є іконою, а приєднання до Росії – мрієя, що справдилася. «Тому настрої жодним чином не змінилися», – продовжує вона.

На її думку, проукраїнських активістів і тих, хто підтримував український вектор розвитку Криму, стало менше. «Погляди стали менш гострими, потреба їх висловлювати відпала. Та й можливість також», – додає Світлана.

В цілому, проросійськи налаштовані кримчани покладають особливі надії на будівництво мосту через Керченську протоку, вважаючи, що лише після цього Крим отримає справжнє життя. «Міст вирішить усі питання. І з цінами на все. Коли буде міст, Крим заживе взагалі по-новому», – робить висновок Андрій Сафонов.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: