У Криму міжнародне право було просто розтоптане – Фесенко

Читать на русском
Гарантії Будапештського меморандуму щодо територіальної цілісності України не спрацювали, хоча саме ця обіцянка була дана Україні.
Володимир Фесенко

Кримська криза – не перша конфліктна ситуація у сфері міжнародного права, проте саме в Криму міжнародне право було розтоптане.

Про це заявив у ефірі програми «П'ятий поверх» російської служби BBC директор київського аналітичного центру «Пента» Володимир Фесенко.

«Крим не був першою конфліктною ситуацією, колізії та суперечливе ставлення до норм міжнародного права мали місце. Але в Криму міжнародне право було просто розтоптане», – заявив Фесенко.

За його словами, Крим показав, що гарантії Будапештського меморандуму територіальної цілісності України не спрацювали, хоча саме ця обіцянка була дана Україні в результаті відмови України від ядерної зброї. «На саміті з ядерної безпеки в США Україна буде цю тему порушувати», – говорить експерт.

Окрім меморандуму, були й інші домовленості, що регулюють питання територіальної цілісності України. «Був договір між Україною та Росією про стратегічне партнерство. У ньому Росія визнавала Крим українською територією. Крим став вододілом у відносинах України та Росії. Колишніх відносин із Росією вже не буде», – вважає Фесенко.

Експерт вважає, що в результаті дій великих гравців на глобальній арені цілком ймовірним є оновлення системи міжнародного права та вибудовування нової системи міжнародної та регіональної безпеки.

У Путіна ще є шанс – ОбамаБарак Обама провів телефонну розмову з Володимиром Путіним

«Кримська тема, як тема розділеної Німеччини у німців, буде фігурувати й у внутрішній політиці, буде використовуватися українськими радикалами», – підсумував Володимир Фесенко.

Раніше президент США Барак Обама заявляв, що Україна є стримуючим фактором в агресивних діях Путіна.

Нагадаємо, що сьогодні, 17 березня, колегія підконтрольного Росії «Верховного суду» Криму ухвалила рішення про заборону фото- та відеозйомки судового процесу заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: