Директор ПРООН: Україна може позбутися газової залежності

Читать на русском
Директор Програми розвитку ООН в Україні розповів, як Україна може позбутися газової залежності від Росії.
Янтомас ХімстраФото: Фокус

Директор Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хімстра вважає, що Україна має всі шанси позбутися залежності від російського газу за рахунок переходу на альтернативні джерела енергії.

Про це він сказав у інтерв'ю «Українським новинам», повідомляє «Слово і Діло».

«Я не кажу, що досягти цього просто. Ми в ПРООН намагаємося довести, що у вас величезний потенціал. Можна підрахувати, як багато сільськогосподарських відходів виробляється в Україні щорічно. Дуже грубі підрахунки показують, що якщо ви зможете використовувати все це для вироблення енергії, то зможете більше не залежати від імпортного газу», - заявив Хімстра.

Для цього мислення українського уряду, банків і людей має стати більш підприємницьким, вважає він.

Україна впевнено крокує від однієї газової залежності до іншої – експертЕксперт поділився міркуваннями щодо будівництва інтерконнектора «Україна-Польща» та закупівель газу в Польщі.

«Уряд України надавав речі та послуги людям постійно - і до цього звикли не тільки люди, але й він сам (уряд) вважає себе зобов'язаним робити це. Подивіться на сусідню Європу - там створено середовище, яке дає можливості. Наприклад, якщо у вас є бойлер, що працює на біомасі, ви будете платити менше податків», - зазначив Хімстра, додавши, що для бізнесу, який хоче виготовляти бойлери, потрібно також надати всі необхідні умови без будь-яких обмежень.

Водночас директор ПРООН констатував, що наразі в Україні все ще дуже важко почати бізнес.

«Україна бюрократична країна - вам потрібно стільки дозволів і державних інституцій для того, щоб щось зробити і, скоріш за все, за це ще й доведеться платити. Сама ідея мати можливість відкрити бізнес швидко є ключовою для цих технологій, тому що тоді гроші можна буде повернути», - резюмував Хімстра.

Президент і прем'єр-міністр України раніше заявили, що в 2015 році Україні вдалося позбутися газової залежності від РФ за рахунок збільшення закупівель газу з Європи. Своєю чергою, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що насправді Україна впевнено крокує від однієї газової залежності до іншої.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: