Україна впевнено крокує від однієї газової залежності до іншої – експерт

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Якщо у майбутньому Україна купуватиме скраплений газ у Польщі обсягом до 1,5 млрд куб. м, то щорічна переплата становитиме як мінімум 200 млн доларів, а за таку енергополітику держави заплатить український споживач.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи будівництво інтерконнектора «Україна-Польща» та закупівді газу в Польщі, що дозволить, за словами прем'єр-міністра, стати енергонезалежними.

«Рішення України приєднатися до Польщі та розвивати проект із будівництва газопроводу, який з’єднає обидві країни, не принесе Україні зиску. Скупий, як відомо з прислів'я, платить двічі. Україна також за спільний із Польщею проект заплатить двічі. Перший раз – коли оплатить будівництво газопроводу вартістю 250 млн дол. Вдруге – коли буде переплачувати за газ, який отримуватиме з Польщі», – пояснює Корольчук.

Як розповів експерт, звичайний проект порудження європейського газового інтерконнектора «Україна-Польща», який має використовуватися як додатковий маршрут, обріс бізнес-інтересами. Власне, ідея отримання Україною газу із Польщі, у тому числі за рахунок LNG-терміналу у польському Свіноуще, народжена не через переживання за Україну, а виключно через бажання Польщі перекласти на Україну свої енергетичні провали.

«Газпром» знову намагається встановити над «Нафтогазом» свою диктатуру – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що «Газпром» має намір брати участь у тендері на постачання газу на $300 млн.

«Причина в тому, що поляки уклали надзвичайно невигідний 20-річний контракт із Катаром про купівлю щороку 1,5 млрд куб. м газу», – зазначив спеціаліст.

На його переконання, Україна впевнено крокує від однієї газової залежності до іншої. І з реальною диверсифікацією поставок газу це немає нічого спільного.

«Замість російського «Газпрому» Україна уже потрапила в залежність від європейських посередників, яким переплачує за газ. І Росія цим сьогодні користується надаючи знижки на газ тим країнам і компаніям, які потім і перепродають цей газ Україні», – аналізує він.

При цьому, як підкреслив експерт, «Нафтогаз» уже зайвий раз намагається не нагадувати про псевдодешевий реверсний газ, щоб не дратувати як політиків, так і суспільство. Адже затягнута політична криза в країні лише відтерміновує розслідування злочинів у сфері закупівлі імпортного газу, покарання винних за розтрату державних коштів і де-факто корупцію при закупівлі реверсного газу.

«Тепер у цьому списку можуть з’явитися й намагання прив’язати Україну до польського LNG-терміналу», – резюмував Юрій Корольчук.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв досягнути енергонезалежності за 2 рокиСказано 10 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як відомо, Арсеній Яценюк заявив, що Україна планує закупати в Польщі до 8 млрд куб. м газа.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко пообіцяв, що через 2 роки Україна досягне енергонезалежності. Зазначимо, що у Президента залишилося менше ніж півроку, аби дотримати слова та виконати обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: