Експерт: судові позови закінчаться тим, що Україна буде винна РФ $3 млрд, а Росія нам – $30 млрд

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

РФ зробила велику помилку в питанні реструктуризації боргу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи інформацію про те, що МВФ готовий змінити правила, щоб продовжити кредитування України.

«Зрозуміло, що нічого сплачувати РФ ми не маємо. МВФ дійсно може змінювати свої правила. Рада директорів ухвалює рішення, РФ там має трохи більше 1%, а вирішують все США, Японія та країни ЄС», – констатував експерт.

Крім того, ми також маємо претензії на 1 трильйон до РФ, і в цьому головний козир України.

«Україна перебуває в досудовій площині щодо нашого позову до РФ. Сума перевищує 20 млрд дол. Інша річ, що ми не залучаємо міжнародні юридичні компанії. Але все одно за 2-3 роки міжнародні суди приймуть наші справи до розгляду. Така ж перспектива і у РФ, яка зробила велику помилку, не приєднавшись до інших кредиторів. Досвід показує, що суди не дуже швидко розглядають такі справи. Нас будуть змушувати домовитись», – розповідає економіст.

Чому ніяк не запрацює Держагентство з питань відновлення Донбасу?Кабмін досі не призначив нового голову Державного агентства з відновлення Донбасу – бюрократичні війни в черговий раз перешкодили процесам відновлення зруйнованих населених пунктів на звільнених від терористів територіях.

Навіть якщо за кілька років РФ виграє, наприклад, років за 6, все одно виникне наступна ситуація: ми винні РФ 3 млрд, а РФ нам – 30 млрд за анексію Криму та війну на Сході.

«Буде свого роду нейтінг – ми не будемо платити 3 млрд, а РФ залишиться винною нам 27 млрд», – пояснив він.

Зазначимо, раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що вважає кредит у 3 млрд доларів хабарем Януковичу від Кремля. Як відомо, РФ вимагає виплати боргу до кінця поточного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: