Україна запропонувала РФ навіть кращі умови реструктуризації, ніж іншим кредиторам — експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Україна запропонувала РФ вигідні умови реструктуризації й для всіх сторін це зараз найкращий варіант.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи заяву Арсенія Яценюка про те, що інших умов, окрім реструктуризації боргу в $3 млрд, РФ не отримає.

«З економічної точки зору, умови реструктуризації були би найкращі для всіх сторін. Водночас слід розуміти, що на сьогодні це питання може бути не стільки економічним, скільки політичним», — підкреслив експерт.

За словами аналітика, ми пропонуємо РФ на загальних умовах, на яких ми домовилися з іншими утримувачами українського боргу, продовжити термін цього боргу на 4 роки та отримувати за ним ставку 7,75% щорічно.

«Для РФ це з економічної точки зору вигідна угода, в тому сенсі, що вони отримували за наявним боргом 5% річних, а будуть отримувати 7,75%. Скасування п'ятої частини боргу торкнулося всіх однаково. Відповідно, умови для РФ навіть кращі, ніж для інших кредиторів», — проаналізував Жолудь.

Водночас, за його словами, через те, що це політичне питання, то виникає проблема, як ми домовимося з РФ, і якщо не домовимося, то як це може позначитися на нашому загальному становищі.

Яресько обіцяє реструктуризувати держборгСказано 25 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«РФ переконує, що цей борг не приватний, а міждержавний. Проблема в тому, що якщо дефолт буде оголошено за міждержавним боргом, МВФ за правилами не зможе співпрацювати з такою країною. Відповідно, постає питання, як ми будемо співпрацювати з МВФ. Чи змінить МВФ свої правила для нас?», — пояснює аналітик.

Якщо дійде до суду, Україна має сильну позицію, лише якщо це буде розглядатись як приватний борг. Але якщо РФ доведе, що це міждержавний борг, ситуація ускладниться.

Зазначимо, раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що вважає кредит у 3 млрд доларів хабарем Януковичу від Кремля. Як відомо, РФ вимагає виплати боргу до кінця поточного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: