До переговорів з РФ мають приєднатися ядерні держави та країни-гаранти – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Основна складність переговорів у тому, що РФ – ядерна держава.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Руслан Синельников, аналізуючи зустріч «нормандської четвірки» в Парижі.

«Росія показує себе сильним гравцем, Америка пасує через демократичність Обами, і тому кожен виклик «нормандської четвірки» непередбачуваний. Є країни, які повинні були б гарантувати нашу цілісність. Але, на жаль, робиться вигляд, що все якось само собою вирішиться», – розповідає експерт.

Після Генасамблеї ООН, на його думку, зовнішнє інформаційне поле залишається таким, що Україна самотужки має розібратися зі своїми проблемами й ніхто з підписантів Будапештського меморандуму їй нічого не обіцяє та не гарантує.

Експерт зазначив, що основна невпевненість у цих переговорах через те, що виступає велика ядерна держава і ніхто не хоче вступати з нею в конфлікт. Запроваджують санкції, але вони не настільки масштабні щоб зупинити геополітичний вплив РФ.

«Ми бачимо її дії. Це, по суті, дії країни, яка хоче бути світовим лідером», – підкреслив він.

Росія створює основу задіяння ЗС РФ у будь-якому конфлікті та в будь-якій точці світу – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Рада Федерації розгляне питання про використання російських ЗС за кордоном.

Тому, на його думку, якщо міняти формат переговорів, то раціональніше було б, щоб у них брали участь ядерні держави й ті країни, які гарантували Україні незалежність і цілісність.

«Ми спостерігаємо тактику РФ, яка грає наступним чином: спочатку створює проблеми, а потім героїчно їх вирішує. Спочатку РФ вступає в силові протистояння, а після того пропонує створення на цій території миротворчих контингентів», – зауважив Синельников.

Експерт припускає, що РФ шукає вихід із ситуації на Донбасі, тому що не хоче програвати.

«Ця гра буде і щодо Придністров'я, і щодо Донбасу, і щодо Криму, тому що й там є низка проблем, які РФ не вирішує, і вони надалі будуть лише посилюватися», – резюмував політичний експерт.

Нагадаємо, вчора також з'явилася інформація, що в АП надійшов офіційний запит від РФ з ініціативою провести двосторонню зустріч у Парижі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: