Мінські переговори: з «нормандської четвірки» в «п'ятірку» – політолог

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Наразі США готові бути не просто сторонніми спостерігачами за ситуацією на сході України, тому український уряд має сприйняти цей сигнал та запросити США до участі в переговорах.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи інформацію про те, що президент США Барак Обама може приєднатися до «нормандської четвірки», якщо отримає таке запрошення.

«Українська влада має попросити США долучитися до переговорного процесу «нормандської четвірки». Тоді вперше за історію українського конфлікту за столом переговорів будуть всі сторони, що впливають на рішення конфлікту на сході країни. Саме такий формат – «нормандська четвірка» плюс США – дійсно був би спроможний приймати рішення, які матимуть шанс бути виконаними», – розповідає політолог.

За його словами, цікавим є формулювання про те, що президенту США потрібне запрошення, щоб він приєднався до переговорів. Це може свідчити про кілька аспектів.

«Перший аспект свідчить про те, що Росія та Європа намагалися вирішити цей конфлікт самостійно, без рівної ролі США. Проте цей крок виявився безуспішним. Другий момент може свідчити про те, що США змінюють свою стратегію. Раніше вони намагалися залишатися поза конфліктом, були свого роду далеким спостерігачем за ситуацією в Україні та займали безкомпромісну позицію. Зараз згода на участь у «нормандському форматі» свідчить про те, що США готові до переговорів та можуть йти на компроміс. За останній час, мабуть, з других Мінських домовленостей, саме зараз з'явився реальний шанс для вирішення конфлікту на Донбасі», – вважає Руслан Бортник.

Нагадаємо, раніше екс-міністр оборони Анатолій Гриценко заявив, що формат «нормандської четвірки» давно себе вичерпав, тому до переговорів потрібно залучити США та Євросоюз.

Також в Міністерстві закордонних справ України повідомили, що не виключають можливості того, що рано чи пізно «нормандський формат» переговорів себе вичерпає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: