На окупованих територіях потрібен «візовий режим» – експерт

Читать на русском
Вадим Гречаніновпрезидент Атлантичної Ради України

Враховуючи кількість неконтрольованих груп, що панує на окупованих територіях, з точки зору безпеки відміна паперових перепусток не зовсім логічна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів глава Атлантичної ради України, генерал-лейтенант у відставці Вадим Гречанінов, аналізуючи скасування паперових перепусток.

«З одного боку, можливо, це дійсно спрощує певні моменти, можливо, навіть нівелює корупцію, але враховуючи ту кількість неконтрольованих груп, які там панують, просто так, практично безконтрольно дозволяти пересування в зоні – не зовсім логічно. Якщо у нас діють відповідні органи, які не можуть виконати та забезпечити контроль за перетином лінії розмежування в зоні АТО, значить ці органи потрібно або скасувати, або замінити керівництво. Якщо розглядати скасування з точки зору безпеки, то це недоречно. Можливо, потрібен свого роду візовий режим», – розповідає експерт.

Водночас український політик Олесь Доній також вважає, що відміна паперових перепусток нічого по суті не дає.

Військовий експерт поділився міркуваннями стосовно скасування паперових перепусток для перетину лінії розмежування в зоні АТО.

«З окупованих територій перехід можливий і повинен бути лише в один бік – на неокуповані території. Повернення українців на території, що окупували російські терористи, виглядає абсурдним. Але ми розуміємо реалії життя. Українська держава на цей момент не забезпечує тих, хто вийшов з окупованої зони, мінімальними потребами: житлом, роботою, соціальними гарантіями. Поки український уряд буде неспроможний поставити собі таке завдання, у нас триватимуть подібні неконтрольовані переходи. Для громадян, можливо, це скасування певним чином і спрощує процедуру, але проблеми не вирішує», – пояснює Олесь Доній.

Відзначимо, що 5 червня 2015 року Президент України Петро Порошенко пообіцяв зробити жорсткішим пропускний режим у зоні АТО, якщо контроль над кордоном з Росією не буде відновлено.

Згодом народний депутат України Юрій Луценко запевнив, що новий керівник Донецької області запровадить ті самі пропускні правила, що й на Луганщині. На думку Луценка, в Донецькій області необхідно закрити всі пропускні пункти, як це зробив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль, тому що економічна блокада зупинить контрабанду та корупцію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: