Екс-голова МЗС: Україна має ігнорувати скарги ОБСЄ на пропускний режим в АТО

Читать на русском
Наразі українська сторона має перш за все подбати про власну безпеку, а пропускний режим із зоною проведення антитерористичної операції потрібно не лібералізувати, а робити ще жорсткішим, переконаний Огризко.

Політик та екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко переконаний, що Україна має дбати передусім про власну безпеку, навіть якщо це суперечить вимогам ОБСЄ щодо складнощів пропускного режиму крізь лінію зіткнення з бойовиками на Донбасі.

Так дипломат прокоментував «Слову і Ділу» заяву заступника голови моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександра Хуга, яку той озвучив сьогодні.

Зокрема, Хуг у своїй доповіді зазначив, що система дозволів, яка працює на територїі зони конфлікту, обмежує можливості пересування прифронтовими територіями та викликає труднощі з доставкою гуманітарної допомоги.

Екс-міністр закордонних справ України з таким висновком згоден лише частково. «Це загроза нашій безпеці. Якщо наші друзі з ОБСЄ скаржаться, що це не дає можливості пересування (крізь лінію зіткнення – ред.), то треба чітко пояснити, що ми повинні дбати про свою безпеку, а не про можливості допуску на власну територію російських бандитів», – стверджує Огризко.

З іншого боку, пропускна система в Україні справді потребує більш жорсткого контролю, переконаний він. Так, зокрема, вчинили учасники конфлікту на Кіпрі. «Я колись був у такій самій гарячій точці на Кіпрі – між окупованою частиною північного Кіпру і рештою острова. Це стіна з дуже жорсткою системою контролю, де перевіряються всі документи, де обшукуються машини, де мишка не може пробігти», – констатує Огризко. Натомість, пропускна система в зоні АТО на Донбасі радше нагадує решето, каже екс-міністр.

«Універсального міжнародного документу немає, бо кожен конфлікт – унікальний і єдиний у своєму роді. Але кожна країна, яка дбає про свою безпеку, повинна в першу чергу думати про те, яким чином убезпечити свою територію від проникнення на неї людей, які хочуть вчиняти злочини», – говорить дипломат, відповідаючи на запитання про те, як регулюються питання ізоляції локальних конфліктів на міжнародному рівні.

Нагадаємо, 12 березня голова Донецької обласної ВЦА Олександр Кіхтенко заявив, що пропускна система в АТО себе не виправдала, ставши джерелом постійних правопорушень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: