Скільки мільярдів заплатить Росія за війну на Донбасі?

Читать на русском

Перший заступник міністра економіки Олександр Боровик повідомив, скільки мільярдів зобов'язана відшкодувати Росія за війну на сході України.

У Міністерстві економіки України повідомили, скільки Російська Федерація повинна заплатити за збитки, завдані Україні з моменту агресії.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «ТСН».

«На якомусь етапі Росія платитиме. Нам треба порахувати, нам треба бути готовими і треба лобіювати це скрізь, де ми можемо. І говорити, що дивіться, за це треба буде платити», – повідомив Боровик.

За його словами, на даному етапі агресію Росії проти України в Мінекономіки «оцінили» в 350 мільярдів доларів.

«350 мільярдів вийшло тому, що коли Ірак напав на Кувейт, то UN Compensation потім вирішили, що вони винні 320 мільярдів. Якщо порівнювати, як довго ця агресія була і як довго агресія Росії проти нас – це майже однаково», – пояснив він.

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що за зруйновану інфраструктуру Донецької та Луганської областей повинна заплатити Росія.

«Думаю, що треба легітимно ставити питання про репарації з боку Російської Федерації за відновлення Донбасу. Вони знищили Донбас і Росія повинна бути одним з основних, хто повинен платити за відновлення Донецька і Луганська», – заявив Яценюк.

Ще на початку вересня 2014 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк казав, що війна на Донбасі дуже дорого коштує країні: кожен день війни глава уряду оцінив у 80 млн гривень.

В той же час, економічний експерт Володимир Сіденко переконаний: «РФ вважає, що це цивільний внутрішній конфлікт і в цьому плані будь-які претензії щодо відшкодування збитків вона приймати не буде».

«Проте це питання довготривале і не виграшне, навіть незважаючи на те, що у нас є певна політична підтримка Заходу», – аналізує експерт.

Як відомо, уряд Японії і міжнародні організації разом з керівництвом України починають ряд проектів з подолання наслідків конфлікту на сході України на суму $ 16,6 млн.

Раніше віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко обіцяв, що Україна в березні підпише договір про надання Німеччиною 500 млн євро для відновлення інфраструктури Донбасу.

1 квітня 2015 року Україна підписала з Німеччиною угоду про надання індивідуальних кредитів загальним обсягом до 500 млн євро. Кошти будуть спрямовані на відновлення і модернізацію східної України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: