Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє оптимізувати організаційну структуру ДПС

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє оптимізувати організаційну структуру ДПС, побудовану за функціональним принципом. Відновлення управлінської вертикалі, здатної виконувати покладені на ДПС завдання.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-prijnyav-vazhlivi-rishennya-dlya-realizaciyi-koncepciyi-yedinoyi-yuridichnoyi-osobi-dlya-dps-ta-derzhmitsluzhbi
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-teritorialnih-organiv-a893
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-teritorialnih-organiv-a893
  • https://www.kmu.gov.ua/news/podatkovoyu-sluzhboyu-utvoreno-teritorialni-organi-yak-yiyi-vidokremleni-pidrozdili
  • https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/446363.html

Результат

Державна податкова служба буде функціонувати як єдина юридична особа, що складається з центрального апарату та територіальних органів, утворених як її відокремлені підрозділи (без статусу юридичних осіб), тому обіцянці присвоєно статус «виконано».

З метою оптимізації організаційної структури ДПС, побудованої за функціональним принципом, уряд 30 вересня 2020 року ухвалив постанову «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» (№ 893). Відповідно до якої, забезпечується функціонування Державної податкової служби України та Державної митної служби України у форматі двох єдиних юридичних осіб. Таке рішення було передбачене і планом діяльності уряду з кінцевим терміном виконання – вересень 2020 року.

Також рішенням уряду ліквідовано територіальні органи ДПС як окремі юридичні особи публічного права та утворено відокремлені підрозділи ДПС (без статусу юридичних осіб). Серед позитивних моментів такого рішення в уряді визначили, зокрема, таке: «відновлення управлінської вертикалі, яка була втрачена під час функціонування ДФС».

Далі на рівні ДПС, невідкладно на початку жовтня, утворено територіальні органи, як її відокремлені підрозділи. Відповідний наказ підписано головою ДПС Любченком та погоджено міністром фінансів Марченком.

24 грудня 2020 року, голова ДПС Олексій Любченко підписав наказ, відповідно до якого, з 1 січня 2021 року територіальні органи ДПС, утворені як її відокремлені підрозділи, розпочинають здійснення повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються як юридичні особи. «З 1 січня наступного року ДПС починає функціонувати як єдина юридична особа», – прокоментував чиновник.