Уряд визнав, що в Україні різко падають обсяги промвиробництва

Читать на русском

У січні-вересні 2013 року індекс промислової продукції порівняно з відповідним періодом минулого року становив 95%. Про це повідомив прем’єр-міністр Микола Азаров на сьогоднішньому засіданні уряду, передає «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Кабінету Міністрів.

Окрім впливу світової кризи голова Кабміну наголосив на такому негативному для промисловості факторі, як введення партнерами з Митного союзу зовнішньоторговельних обмежень для вітчизняних підприємств металургійного комплексу (виробництво труб), харчової промисловості (виробництво м’яса великої рогатої худоби, молочної продукції, кондитерських виробів) та машинобудування (виробництво легкових автомобілів та вантажних вагонів).

Крім того, запроваджений Росією утилізаційний збір на автомобілі призвів до скорочення на 60% обсягів виробництва у вітчизняному автопромі. Стоять виробничі потужності вагонобудівних заводів, для яких Російська Федерація була основним ринком збуту.

За словами Миколи Азарова, зросли обсяги виробництва в фармацевтичній галузі, виробництва м’яса, пожвавився експорт в ІТ-галузі.

Голова уряду доручив Віце-прем’єр-міністру Юрію Бойку розпочати розробку «дорожніх карт» виводу з кризи головних підприємств в Україні. Він також наголосив на необхідності вжиття заходів для зниження кредитних ставок для підприємців до 14% до кінця поточного року. Уряд, за дорученням Президента, планує поточного і наступного року продовжити мораторій на підняття тарифів для вітчизняних виробництв.

Загалом прем’єр-міністр залишився невдоволеним станом реалізації програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.

Нагадаємо, що Президент Віктор Янукович обіцяв, що в поточному році ВВП зросте щонайменше на 2,5%, а міністр економ розвитку Ігор Прасолов був впевнений, що реальний ВВП зросте мінімум на 3%.

Прем'єр-міністр обіцяв збільшити виробництво в хімічній та нафтохімічній промисловості на 1,8% та на 10% збільшити обсяги виробництва машинобудівної продукції до 2014 року, а також запевнював, що жодна з російсько-українських угод про торгівлю припинена не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: