Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 4-11 липня

Читать на русском

Моніторинг виконання обіцянок членів Кабінету Міністрів від проекту «Слово і Діло» триває. Цього тижня екперти народного контролю зафіксували 17 обіцянок українських міністрів. Протягом минулих 7 днів встановився своєрідний баланс виконання обіцянок урядовцями: єдиній невиконаній обіцянці члени Кабміну змогли протиставити одну виконану.

Що обіцяли і що виконали?

Тиждень з 4 по 11 липня виявився багатим на нові обіцянки. Однак, на превеликий жаль, похвалитись їхнім виконанням можуть далеко не всі урядовці.

Пальму першості за кількістю зафіксованих «Словом і Ділом» обіцянок тримає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Успіхи у проведенні антитерористичної операції дозволили головному правоохоронцю країни зробити низку заяв стосовно відновлення мирного життя на звільненій від терористів території Донбасу. Зокрема, 6 липня Аваков пообіцяв, що не допустить повернення терористів у Слов’янськ, а кількома днями пізніше запевнив, що зона Слов’янськ-Артемівськ буде розмінована за 2 дні. Крім того, міністр пообіцяв, що залізничне сполучення із містом буде відновлене, а нормальне водопостачання налагодять протягом 3-х днів після поновлення електропостачання.

У свою чергу, міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман 7 липня заявив, що подача електрики та води у міста, звільнені в результаті АТО, буде відновлена за 5-6 днів.

Треба сказати, що допомагати Донбасу (принаймні на словах) кинулися й інші члени українського уряду. Так, 9 липня міністр агропрому Ігор Швайка взявся розміновувати сільськогосподарські угіддя, щоб вчасно провести збір урожаю (який у народі вже охрестили «жнивами під кулями»). Очільниця Мінсоцполітики Людмила Денісова двома днями раніше запевнила жителів Слов’янська та Краматорська, що всі свої соціальні виплати вони отримають у повному обсязі.

Розуміючи, що не хлібом єдиним живуть мешканці понівечених бойовиками міст, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв також, що телевізійний сигнал там з’явиться до 14 липня.

Що ж до голови українського уряду Арсенія Яценюка, то він цього тижня утримався від гучних обіцянок стосовно Донбасу. Останні 7 днів увага прем’єра, судячи із зафіксованих обіцянок, була прикута до економічних та політичних питань. Зокрема, 10 липня Яценюк заявив про намір створити офіси торгівельних представників України в кожній країні, ринок якої цікавий вітчизняним товаровиробникам. Тоді ж українці почули від голови уряду про намір вивести Україну в світові лідери на ринку продовольства.

Крім того, на засіданні Кабміну 9 липня прем'єр-міністр оголосив, що план відбудови країни буде представлений у вересні поточного року. Серед решти обіцянок Яценюка вирізняється його намір провести наймасштабнішу за останні 20 років приватизацію державних підприємств.

Чималий резонанс викликала заява прем'єра про можливе «переформатування» уряду і парламентської коаліції через їх неспроможність ефективно співпрацювати.

Відзначився новою обіцянкою і новопризначений міністр оборони. Щоправда, зобов'язання зберегти територіальну цілісність українці вже чули з вуст багатьох чиновників, тож, чи не розійдеться слово з ділом у Валерія Гелетея - покаже час.

Зазначимо, що усі наведені вище обіцянки мають статус «в процесі виконання». Єдиним міністром, що цього тижня виконав свою обіцянку, став міністр КМУ Остап Семерак. Він, як і обіцяв, провів другий за ліком аукціон із продажу урядових автомобілів: 4 липня з молотка пішли 27 автівок.

Крім того, на одну провалену обіцянку в урядовому рейтингу «Слова і Діла» стало більше: очільник Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков не вклався у терміни забезпечення бійців АТО європейськими бронежилетами та кевларовими шоломами. Замість 7 червня обіцяне спорядження почало надходити лише 5 липня.

Що відповідають міністри?

У свою чергу, журналісти проекту «Слово і Діло» поцікавилися ходом виконання окремих обіцянок у самих урядовців.

Так, у ході брифінгу 4 липня міністр екології Андрій Мохник запевнив, що кошти на реконструкцію Бортницької станції аерації в уряду є, однак виділити їх наразі заважають бюрократичні процедури. Чиновник зазначив, що, у разі подальшого затягування розв'язання цього питання, Мінекології звернеться за допомогою до віце-прем'єра Гройсмана, який курує цей проект. Очільник Міністерства екології відзвітував, що уряд Японії надав Україні кредит розміром 1,1 млрд дол. на реконструкцію очисних споруд Бортницької станції аерації. Зі свого боку українська сторона має додати до цієї суми ще 392 млн дол., з яких 109 будуть використані у 2014 році. Як зазначив міністр, ці кошти можуть бути надані не з резервного фонду держбюджету, а з того фонду, який передбачено в Мінекології.

Енергетична конференція за участі Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НАК «Нафтогаз» та представників Євросоюзу, яку доручив провести прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, перебуває на стадії підготовки. Про це журналісту «Слова і Діла» 8 липня повідомив заступник міністра енергетики Вадим Улида. Чиновник зазначив, що на цей момент міжвідомча комісія займається напрацюванням кола учасників.

У міністра охорони здоров'я Олега Мусія кореспондент «Слова і Діла» 9 липня поцікавився станом реалізації програми реімбурсації ліків для різних категорій пацієнтів. За повідомленням міністра, програма реімбурсації для хворих на гіпертонію, незважаючи на деякі труднощі, успішно працює. Стосовно поширення цієї практики на інші категорії препаратів, зокрема, для хворих на ВІЛ/СНІД та туберкульоз, її запровадження гальмує відсутність єдиного реєстру хворих. Скласти такий реєстр заважає закон «Про захист персональних даних». У разі вирішення цього питання, реімбурсація ліків буде поширена на інші категорії ліків до січня 2015 року, як міністр і обіцяв кількома місяцями раніше.

Міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка в коментарі журналісту «Слова і Діла» повідомив, що, незважаючи на його обіцянку про повноцінне використання квот Євросоюзу на безмитний експорт товарів вітчизняних сільгоспвиробників, постачання продовольства на ринок Європи ще не налагоджене за більшістю позицій. За словами Швайки, міністерство готове іти назустріч сільгоспвиробникам, хоча ті пристосовуються до нового ринку вкрай повільно.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: